2022-09-16
又系朋友带路食好嘢。观塘其实真系唔少工厦美食,但自问唔识路去揾,今次就靠朋友,食到高质美食。餐厅装修贯彻工厦feel,简单但raw,摆设够特色,最正系极度宽敞,枱与枱之间直情可以摆多张枱。毫无局促感之下,食得份外开坏,同朋友撑枱脚,一餐饭就食左3个钟,我地慢食之余要赞餐厅,套餐会依序逐part上,我地慢慢食,佢地就慢慢上,食物唔会摊冻之余,我地仲可以慢慢真正享受一顿fine dining。食物之高质,在于摆盘及味道,每样食物都做到睇得、食得。(所以其实部份用餐时间,系用左嚟打卡影相😅)主菜点左个「菠菜芝士意大利馄饨配黑松露忌廉汁」 ($128) 另加 $108转set,有埋沙律、餐汤、甜品、饮品。甜品我地又再加$38,转做心太软。其实跟餐仲有面包,面包可以点香草酱食,第一道食物已经令食欲大增。🔸️凯撒沙律够新鲜,沙律菜入口系爽脆鲜甜🔸️餐汤系甘笋汤, creamy,入口滑溜🔸️主菜意大利馄饨……真系好好食! 菠菜味同松露味都好浓郁,但系又唔会互相抢味,而系交融,每一啖入口都系享受。Tortellini份量都好多,大细适中,软腍度啱啱好,做到索汁同时挂汁,所以每一啖都充满菠菜及松露嘅香浓馥郁。
🔸️凯撒沙律够新鲜,沙律菜入口系爽脆鲜甜
🔸️餐汤系甘笋汤, creamy,入口滑溜
馋嘴嘅我地仲叫左个冷盘「亚拉斯加蟹肉牛油果塔」($138),一d香口小食,炸洋葱圈($78)同埋法式白酒煮蚬($128)
🔸️蟹肉牛油果塔系今晚另一亮点,颜色、造型靓到不得了。每一样食材都食到新鲜嘅味道,没有太多调味,但食材嘅鲜味已经好丰富而有层次。转动影相时,更发现'塔顶'有鱼子酱,虽然唔算系极高级嘅鱼子酱,但带有浓郁嘅海水味。
🔸️洋葱圈味道唔洗多讲 - 正!能同时提供千岛酱同沙律酱已经见其心思;但最显诚意嘅系洋葱圈size,全部都系中型size,餐厅系有刻意筛选只留下洋葱较接近中间嘅洋葱芯嚟炸,呢部份嘅洋葱水份同甜味都较高,用嚟炸就更好食。
🔸️白酒煮蚬 相对无咩惊喜,但都系好食嘅,蚬肉味鲜甜,有酒香亦尝到香草嘅香味。
🔸️最后嘅甜品时间,心太软,都唔洗太多描述,一样咁正,details 位系伴碟嘅雪糕,餐厅嘅心思又再一次显露,竟然喺雪糕围边多了一层朱古力饼碎,雪糕入口就更有口感,味道亦更丰富,变相好似多左个甜品食。😊
朋友几时再带我食好嘢? 一顿充满惊喜、心思尽现、齿颊留香嘅晚餐,人均都只系$300,今次真系要俾10个❤