2016-06-29 3152 浏览
成日坐车都经过呢间玻璃屋餐厅,但觉得好似好贵咁。直至与老公庆祝新婚3个月+拍拖800天纪念,才决定今晚黎豪一豪佢。为怕无位,老公前几天已经订好位。好期待呀^0^一去到个门面已经觉得好靓,心情大悦~~准时7点钟到达,入到去,全餐厅得一台客,但门口服务生有4、5个....睇睇餐牌,发现普通SET DINNER都系3百几蚊位,而我地叫左一个有海鲜仗头盘既都只系$488+10%每位,完全系我想像中咁贵㖞~~加$125仲可以free flow house red / white wine。不过可惜我地今日唔想饮酒,所以散叫。法国生蚝(3只)由于我唔食的,所以比晒谢生食。佢话都几好味,都新鲜的。西班牙红虾刺身+北海道带子刺身+荷兰烟鳗鱼+苏格兰烟三文鱼红虾好鲜甜、个头好多膏,但有点且; 带子有2旧,口感丰厚,但以刺身黎讲,唔冻,同觉得唔太新鲜;烟鳗鱼第一次食,佢同以往食日本鳗鱼好唔同,外表好似蟹柳,但食落口爽爽的。我觉得呢个最好食;烟三文鱼唔系一片片上,系一旧仔的。烟熏味唔错,但我个人觉得一旧食有点漏,我都系觉得一片片个味道会好D!!36-months ham哈蜜瓜火腿好多人都食过。HAM够香,味
生蚝
法国生蚝(3只)
由于我唔食的,所以比晒谢生食。佢话都几好味,都新鲜的。
Scallop Sashimi, Smoked Eel and Smoked Salmon
西班牙红虾刺身+北海道带子刺身+荷兰烟鳗鱼+苏格兰烟三文鱼
36-months Ham
36-months ham
哈蜜瓜火腿好多人都食过。HAM够香,味道唔系太咸,配哈蜜瓜好味。但奈何哈蜜瓜唔够多汁,有点系干既野配干既野。但总括都不过不失的。
Lobster Soup
Daily soup - 龙虾汤
想像唔到地好饮。以餐汤黎讲完全足料,个汤好浓。好!!!!唯一唔好系佢未能有齿颊留香。呢样野Island shangri-la 既lobster bar就做到了~~
Grill Pork
Grill Prime Sorloin
主菜 - 炭烧美国极黑猪肉眼扖 & 炭烧美国顶级天然西冷扖
先讲个黑猪肉眼扖。讲真,炭烧味真系唔重,口感系扎实的,但唔算多汁,不过都唔系干。我觉得佢可以好食好多。我有点失望。
到个西冷扖。炭烧味唔错,出黎效果都系我想要既7成。但......我觉得普通左D,无惊喜。
homemade dessert - Oreo cheesecake
甜品 - Homemade Oreo cheesecake
呢个甜品系全餐惊喜.....但,系最差既惊喜。首先个饼底一忽厚一忽薄,厚既可以厚到件蛋糕既4分1,但好干。其次芝士味,完全系无的。好硬.....系好硬.....。OREO方面,如果我唔系见到佢有一PAT黑色野同有介绍佢系OREO,我都唔知。总之黎讲,呢个可以话系我食过最差既芝士蛋糕。另外佢有用朱古力写左餐厅名,但,D字系化开的。。。
Fruit Punch
餐饮 - Fruit Punch
好似$48杯,不过不失。
总结 : 直至我8点几走全餐厅都系得4台客(连埋我地),所以佢差唔多系一个服务生睇一台客。佢完全系你一食完唔需要5秒佢就会黎清理,3分钟内必上到下一个菜。以呢个价钱享受贴身式既待遇完全系物超所值,但对我地黎讲就有点压力...HAHA~~环境方面真系好靓。食物方面我觉得可以再好D~~

2016-06-28
庆祝纪念