2011-05-19 1765 浏览
身在葵涌区返工,有时亦几羡慕在尖沙咀中环返工嘅朋友,唔系因为靓女OL多,而系美食选择亦相对较好。不过,葵涌区都间唔中有惊喜,就好似在工厂区熟食市场入面,发现有间开左好耐但又唔起眼嘅日式饭堂,发觉款式唔单止多,价钱仲好经济实惠添...山本吉列料理其实开左都一年有多,主力做学生哥外卖多,舖面好细,其实平时好少人走去堂食。佢地主打咖喱饭及吉列食品,亦有各类日本和风小食。老板娘诚意推介我试日本咖喱黑豚猪扒饭($32),见到咁嘅价钱就有黑豚食,毫不考虑就决定落单。等差唔多十分钟,新鲜即炸,热辣辣吉列猪扒饭送到,黑豚猪扒无其他吉列专门店咁厚身,但闻落香喷喷,咬落肉味香浓有弹性,而日式咖喱汁质感滑溜浓稠,中间夹杂水果香及鸡汤味,味道绝对系水准以上。唔好以为熟食市场外卖店做学生哥生意就马虎了事,米饭方面用上日本樱城米,粒粒圆润饱满,咬落充满米香,混上咖喱汁非常醒胃。成盒饭只系三十几蚊,仲有冻饮半价,叫杯冻柚子蜜只加四蚊,绝对收货!!
去到熟食市场认住呢个牌
透明胶饭盒,完全外卖格
黑豚猪扒唔厚身,但炸得香脆好味
呢度都用日本樱城米?劲!
加杯冻柚子蜜只系四蚊?抵!
去到熟食市场认住呢个牌
黑豚猪扒唔厚身,但炸得香脆好味
透明胶饭盒,完全外卖格
呢度都用日本樱城米?劲!
加杯冻柚子蜜只系四蚊?抵!