2018-09-23
今日同男朋友去左铜锣湾希慎行街,男朋友话想食下中菜,咁我就带左佢去呢间名馆啦之前都食过其他分店,钟意呢间餐厅既中菜有点新潮又好味今次都冇令我失望铜锣湾分店都做得好好入面分了几区,每区既位置都不少装修得好新同环境干净呢度既餐具都好讲究,个碗上面仲有条鱼仔好得意筷子都有写上餐厅名字,水杯呈钻石外纹,闪闪发光的今日叫了呢道鲜淮山,我都系第一次食。同煲汤既淮山口感完全不同,呢款鲜淮山口感会腍身点,鲜甜一点,而且淋上了胡麻酱,味道好香好滋味完全比了我一种好清新好唔同既感觉呢款都可算是招牌菜之一,见差不多每台食客都有点呢饭搓成一个球形,再经过煎得外皮香脆,之后放到汤上泡饭仲以特别器皿放著,下面会有蜡来加热,所以随时都会饮到暖暖的汤跟热热的泡饭把黄金球打碎再慢慢拌匀,之后会见到好多又绵身既饭粒出现,呢个泡饭又可以食到绵身饭粒又可以食到外皮焦香既饭焦汤料中材料都不少,有菇类、菜类等,每啖泡饭都好惹味好足料呢款虾球都系我既至爱把虾球炸得香脆再淋上了蜂蜜柚子汁,味道酸酸甜甜,超醒胃中间虾球又大大粒同弹牙,味道跟口感都绝对一流食左咁多野就返道菜类清一清呢款翠肉瓜好爽脆,好好味而且仲配上好多件既素辽参味道弹牙
饭搓成一个球形,再经过煎得外皮香脆,之后放到汤上 泡饭仲以特别器皿放著,下面会有蜡来加热,所以随时都会饮到暖暖的汤跟热热的泡饭 把黄金球打碎再慢慢拌匀,之后会见到好多又绵身既饭粒出现,呢个泡饭又可以食到绵身饭粒又可以食到外皮焦香既饭焦汤料中材料都不少,有菇类、菜类等,每啖泡饭都好惹味好足料
而且仲配上好多件既素辽参味道弹牙口感唔错呀
呢道菜清清地又健康补身
呢款甜点好得意,以天鹅为造型
天鹅的身以酥皮做,酥皮既底部仲有满满的芝麻,整只天鹅味道好香,又脆
天鹅的中间部分是紫薯 酥皮包著又香又绵又甜既紫薯,好好味 名馆每次都比到我好滋味既用餐享受期待下次再来食不同款式的小菜