次就去咗位于尖沙咀嘅Anjappar Chettinad试下,入面环境宽敞几干净,装修又带点印度风,再配埋印度音乐,真系好有置身于异国嘅感觉呀😝,餐牌菜式选择都几多🤩,同店员倾计得知,原来铺头已经系全球🌍17个国家开咗分店,听到之后就即刻想试下啲菜式有几吸引啦😋-BAMBOO BIRIYANI - MUTTON 印式竹筒香饭🎋-羊肉🐐 - HKD 140店员系用竹筒🎋整个上碟,再系我地面前将饭敲两敲倒出,十分有特色🤩,一倒出嚟就已经闻到阵阵印式香料独有嘅味,未食都感到开胃呀🤤,食落每啖都有多种香料及微辣🌶️味道,好有层次,饭粒比较湿润,有阵阵嘅洋葱🧅香味,而羊肉🐐嘅份量都算几多,唔会有膻味,同饭一齐食好入味😋-BUTTER DOSA 牛油薄煎饼🫔 - HKD 80见到实物真系忍唔住哗咗一声呀😯,因为真系好巨型!比想像中更加震撼,接近成张枱咁阔,拎嚟打卡一流😆,薄饼比较脆身,食落口有牛油🧈香味,虽然大份,但一人一啖眨下眼就好快食哂,而店家亦提供4款酱俾食客自行配搭,好啱钟意试唔同口味嘅朋友仔呀😋-CHICKEN LOLLY POP 鸡肉棒棒糖🍗 - HKD 80见到鸡肉棒棒糖🍗依个名咁得意
BAMBOO BIRIYANI - MUTTON 印式竹筒香饭-羊肉

BUTTER DOSA 牛油薄煎饼🫔 - HKD 80
BUTTER DOSA 牛油薄煎饼

见到鸡肉棒棒糖🍗依个名咁得意就忍唔住叫嚟试下,原来系炸到好香脆嘅小鸡锤🍗,食落肉质比较干身,味道好香口惹味😋,再配埋佢嘅酱汁及柠檬汁🍋一齐食,酸酸甜甜好过瘾🤤
CHICKEN LOLLY POP 鸡肉棒棒糖

CHICKEN GARLIC KEBAB 鸡肉大蒜烤肉串🐥 - HKD 140
铁板鸡肉香气十足😋,食落有烧烤香味之余,鸡肉🐥都保留到肉汁,好嫩滑,除咗鸡肉外,店家都放咗大量椰菜🥬及洋葱🧅一齐煮,大家食鸡肉之余都唔惊缺乏蔬菜呀,而薄荷酱嘅味道都相当清香,同鸡肉点埋一齐食另有一番清新风味~
CHICKEN GARLIC KEBAB 鸡肉大蒜烤肉串

MIXED VEG CURRY 杂菜咖喱🥘 - HKD 80
食得多肉类紧系要叫返个菜中和下啦~ 杂菜咖喱🥘都系个唔错嘅选择😁,蔬菜食落好鲜甜,咖喱甜味多于辣味,对唔太食得辣嘅朋友嚟讲系个唔错嘅选择👍🏻,菜同咖喱一齐食个口感几creamy,相当易入口😋
MIXED VEG CURRY 杂菜咖喱

BUTTER CHICKEN MASALA 黄油鸡咖喱🐤 - HKD 120
食印度菜紧系唔少得著名嘅黄油鸡咖喱🐤啦,咖喱好有印式香料味,香喷喷~ 唔算辣之余仲有阵阵蕃茄🍅香味,鸡肉几嫩滑,而且份量仲多,加上系无骨,食落去啖啖肉,连同咖喱食,口感真系一流🤩
BUTTER CHICKEN MASALA 黄油鸡咖喱

GARLIC NAAN 印度大蒜烤饼🫓 - HKD 40
见叫咗咁多咖喱就忍唔住叫埋个烤饼🫓食下,上菜时就闻到好香嘅蒜蓉🧄味,虽然烤饼好厚身,但食落都好松软,而且个底仲有微微烤㶶,食落啖啖蒜蓉味真系好香口呀🤤,有叫咖喱嘅话仲可以饮埋咖啡依个经典食法,真系百试不厌😋
GARLIC NAAN 印度大蒜烤饼

MANGO LASSI 芒果印度奶昔🥤 - HKD 40
食咁多香料菜式紧系要饮返杯嘢饮啦,芒果奶昔🥤可以话系印度菜嘅经典饮品之一呀,饮落有阵阵嘅清新芒果🥭甜味,令人胃口大开呀😙,而且用嚟中和辣味真系一流👍🏻
MANGO LASSI 芒果印度奶昔

MASALA TEA 马萨拉茶🧉 - HKD 35
马萨拉茶🧉系印度好经典嘅传统饮品之一,用咗好多唔同香料制成,所以味道饮落好有层次感,同香港嘅奶茶☕️相比另有一番风味,钟意饮茶嘅朋友可以试下😏
MASALA TEA 马萨拉茶

如果大家想试下正宗印度菜嘅话,我地几推荐依间餐厅👍🏻,食物选择多,味道正宗之余份量仲要好多👏🏻,性价比相当唔错,而且店员仲好NICE几有礼貌,人情味十足,钟意食异国菜嘅朋友不妨可以考虑下啦😙
2023-10-06
BUTTER DOSA 牛油薄煎饼