2023-03-19
位于金马伦道嘅日式居酒屋——黑木亭,以日本街景为主题,就连碗碟都系可爱嘅小樱花🌸,环境气氛完全充满住日式风情🇯🇵!一场嚟到,当然必点餐厅嘅招牌菜:日本啤酒拉面($98)🍺🥢,冷面嘅口感爽滑弹牙,捞埋上层绵密嘅忌廉奶盖一齐食,满满嘅满足感❤️;而且又有半熟流心蛋、紫菜、萝卜蓉、芥末、葱花作配料,多种口味任你配搭。虽然系用咗个巨型啤酒杯装住,但系又唔洗担心,完全冇酒精,未成年嘅小朋友都食得㗎🤪。餐厅嘅A5宫崎和他他配洋葱及特制酸汁($199)🐂都同样非常岀色,入口即融,油脂系口腔入面爆晒岀嚟;配埋生鸡蛋同洋葱一齐食,又系另一种滋味🤤!我自己都钟意浓煮鲍鱼豚角($128)🤎,食落去有啲似东坡肉咁🙈,非常软淋,一咬即散,而且都非常入味👍🏻!钟意食生蚝嘅朋友仔,就唔好错过佢哋嘅海产细味六杯($199)🦪!用Tequila shot嘅小酒杯装住咗3️⃣种唔同口味:泰式酸辣酱、鸡尾酒酱、经典日式酸汁,一杯一啖,生蚝新鲜又Creamy,值得一试!饮品方面,我哋就试咗芒果乌龙熊茶($58)🥭🐻同埋北海道士多啤梨牛乳乳酪($48)🍓🥛,完全打卡一流之选,颜值劲高,而且水果非常丰富!