2023-02-06
今次目标好明确,就系要食巨型梳乎厘😏一入餐厅就有复古嘅感觉,先行上一条铺有红地垫嘅楼梯再入座。星期六日都有午餐同下午茶(14:30-17:00)。未到下午茶时间嚟到,试埋瑞士鸡翼😗-食咗:▪️太平馆瑞士鸡翼(4只)跟意粉(另可选跟饭)🔺制作需时|意粉同平时食嘅好唔同,偏腍身好嗦汁,蘸啲瑞士汁就已经好够味。份量都几大兜,食晒四只鸡翼都未食晒啲意粉🤣▪️太平馆干炒牛河 |觉得系呢三款之中最好味嘅,干炒牛河够镬气。炒河另有瑞士汁款可以拣。牛肉唔韧,上色均匀,不过偏重口味,要饮茶中和吓。▪️烧猪髀饭|上到枱望到系有啲惊讶,原来猪髀系切片上。一份有两片,烧汁偏咸啱捞饭/意粉食。今次拣咗饭,饭量望落份量唔算多,不过都够饱,仲有quota可以食梳乎厘。➿lunch set $102 跟餐汤(罗宋汤偏甜/忌廉汤偏杰身)+餐饮(橙汁/咖啡/茶)+餐包|可以拣后上或者即上,不过当日叫咗即上都得咗好耐,中间有追问过几次。到梳乎厘都嚟埋,再差唔多食到一半,职员先确认系漏单……▪️梳乎厘$152 🔺制作需时|超巨大梳乎厘,几乎系枱枱都叫。同一时间拎咗两份出嚟,𠮶吓真系惊讶咗😱放到面前并埋睇真系大过人头。焗出嚟梳乎厘外观
食咗:
▪️梳乎厘$152 🔺制作需时|超巨大梳乎厘,几乎系枱枱都叫。同一时间拎咗两份出嚟,𠮶吓真系惊讶咗😱放到面前并埋睇真系大过人头。焗出嚟梳乎厘外观系有侧埋一边嘅。当然要新鲜趁热食🤤一开就知佢松软松软,味道食落就似系腍版嘅水泡饼,蛋白味偏重。一定要配返杯茶/咖啡一齐食。