2023-03-02
大概四年前,佢啱啱开嘅时候食过一次仲记得系食佢个韩式拌饭,觉得一般,味道清淡四年后嘅今日决定再试多次😗因为想食佢个饺子王,加上见佢多咗好多好评,可能进步咗仍然走零味精零防腐剂健康路线,餐牌亦完全冇变▶️ 韩式前菜先黎个泡菜腌萝卜,大大粒一开始以为系薯仔🙈食落唔会太辣又够咸酸开胃,咬落非常爽脆👍🏻▶️ 雪浓汤 ($148)见唔少人推介,写话系用牛骨长时间熬制而成汤底清澈雪白色,热辣辣好啱冬天饮,味道清淡而唔油腻本身材料唔多,主要系煲淋咗嘅洋葱🧅青葱同薄切牛肉牛肉份量合理,味道新鲜有牛味,肉质几淋唔韧,间中有啲软骨位,黏黏地好似啫喱咁🐂同时冇咩肥膏,食得出同一般肥牛嘅分别不过觉得如果佢加番多啲蔬菜,材料丰富啲会好食啲,依家层次口感上有啲单调,同埋毕竟都要$150/个汤▶️ 素面 ($25)除咗素面,可以加红米饭或者荞麦面,不过呢两个平日食得多,唯一系素面未试过原来素面唔系指素食嘅面,而系日式流水细面🍜原先谂住用沾面方式食,因为惊佢会冧晒,点知佢就黐埋咗一旧🙃最终都系成个揼落汤度食质感比想像中好啲,有少少似超幼身嘅米粉,食落好滑身好顺,不过始终冇荞麦面咁烟靭爽口,比较易断▶️ 原味石锅芝士拌饭 ($
仲记得系食佢个韩式拌饭,觉得一般,味道清淡
仍然走零味精零防腐剂健康路线,餐牌亦完全冇变
▶️ 韩式前菜
先黎个泡菜腌萝卜,大大粒一开始以为系薯仔🙈
食落唔会太辣又够咸酸开胃,咬落非常爽脆👍🏻
▶️ 雪浓汤 ($148)
见唔少人推介,写话系用牛骨长时间熬制而成
汤底清澈雪白色,热辣辣好啱冬天饮,味道清淡而唔油腻
本身材料唔多,主要系煲淋咗嘅洋葱🧅青葱同薄切牛肉
▶️ 素面 ($25)
原来素面唔系指素食嘅面,而系日式流水细面🍜
▶️ 原味石锅芝士拌饭 ($118)
望落七彩缤纷几靓🌈上枱捞嘅时候中咋咋声
除咗红萝卜丝、紫菜、翠玉瓜、菠菜、芽菜、冬菇之外,唔少得我哋嘅主角芝士
🧀芝士俾石锅烧到㶶㶶哋,同时俾热力搞到溶溶地,一捞起嘅时候就有拉丝效果! 即使芝士份量唔少,食落唔漏,可能因为呢只芝士本身唔太咸
底部用嘅饭系红米饭,咬落比较有质感🍚捞埋芝士令佢有啲似糯米饭口感,几特别
味道方面相对清淡一啲都唔油,落咗辣酱依然偏淡味,系一个健康嘅石头锅饭👍🏻
▶️ 饺子王 ($18)
超巨型饱满饺子,一个拳头咁大👊🏻放喺个蒸笼仔入边好精致
入面除咗碎猪肉馅,仲加入咗韩式粉丝、韭菜、豆腐,十分丰富
馅料调味几浓,应该落咗麻油胡椒粉黑椒呢啲,稍为觉得佢咸咗少少但可接受,顶多系唔需要再落豉油
饺子皮厚度适中👍🏻仲非常之烟靭添😍(尤其钟意啲折叠左嘅位置)
🥟饺子控必试,推介!
▶️ 泡菜饺子王 ($18)
同上面𠮶个一样,只系加入左泡菜
不过味道都唔会好辣
味道方面几惊喜,比起第一次食嘅印象好大差别💕明显进步咗好多
自己最钟意系佢嘅饺子王🔥石锅拌饭都好唔错
不过个雪浓汤同素面就比较一般,见人哋隔篱枱叫嘅人参鸡会多料好多
环境算舒服,虽然舖仔细细但装修令人感觉舒服
服务超好,记得上次嚟嘅时候剩系得一个识讲韩文嘅侍应,今次呢个后生女侍应超有礼貌又醒目☺️
价钱偏贵少少,主要系因为饭/面要另加钱
今次食平均$180/人,好睇你叫嘢食嘅组合同埋叫边个汤
不过佢算系我起尖沙咀韩国街入边食过几有质素嘅一间,起码啲嘢食打卡-able📸