2016-07-11
昨晚下了一場大雨,今早終於涼快得多,把握中午天清氣爽,梳乎蛋又要出動找好hea好吃的。又俾我搵到一家好玩的叫Norayo K cafe, 明明是一家樓上店,但沿著樓梯看著七彩漫畫街道圖走,有置身其中的感覺,如去韓國旅行上山路,不知不覺上了樓,餐廳內的裝潢延續概念,主央有交通燈,設計如個餐車。哈哈!星期日中午人不多,最鐘意無人知道我在 hea!打開餐牌,唔食炸豬排就笨,南山韓式炸豬排,估唔到真的大成咁,名符其實全港最大,好彩我們有3個人,唔只塊排,好似手掌咁闊,仲配飯丶漢堡包及沙律,大胃王都唔會失望!食落鬆化到你唔信,似三文治咁,底面薄薄炸漿,極度鬆化,中央薄的一片豬排肉,非常鬆軟,咬一口,口感正到難以形容!沙律汁同樣超正,濃郁的柚子味,酸甜美味。Spoon Pizza 有創意,選了小蝦番茄,因為唔可以再食肉,味道好,芝士豐富,但其實是通粉,同pizza無關,無薄餅啲,或者要加想像,個樣似,但值得讚的是用個燭臺熱著,芝士煮到滾熱,能夠保持半溶。我飲朱古力酒花冰,耐飲,濃郁朱古力及奶香,而且有豐富配料,Oreo 餅、梳打餅,唔會唔滿足。有韓國坐陣,員工非常年青有禮貌,梳乎之選。
沙律汁同樣超正,濃郁的柚子味,酸甜美味。
南山韓式炸豬排
南山韓式炸豬排