2024-02-27
又是伪台妹去食台湾嘢嘅时候,今晚约了保险经纪倾嘢,所以拣间比较宁静舒适嘅食店。呢间店对出是将军澳海傍,半开放式空间感觉不会局促,可选坐户外或室内,座位台面都非常宽敞。恋上酸菜鱼 $238虽说明明是想要食台湾嘢,但来到后又被餐牌上的酸菜鱼所吸引,改变心意拣了酸菜鱼。除可选大中小辣度外,亦可选大中小麻度。整盘酸菜鱼上台真有吓一跳嘅感觉,真系好大盘,3至4个人食都可以。鱼片份量算多,肉质滑嫩无细骨,吸满汤汁精华,再饮啖微酸微辣的汤,加埋酸菜一齐食,份外开胃,配料仲有云耳、红薯粉、芽菜及豆卜等,真系多到食唔晒。恋上蚵仔鲁肉饭 $88由于唔知酸菜鱼份量原来咁大,仲点了碗蚵仔鲁肉饭,不过呢碗鲁肉饭又几好食㖞,尤其蚵仔粒粒都胀卜卜,咬落几乎都爆汁,好味道!还附送了麻辣云耳、花生及藕片作前菜。盐酥大大鸡扒 $78鸡扒水准亦OK,是台式古早味的炸鸡扒,其炸粉令鸡皮份外酥脆,鸡肉肉质仍嫩,不会太干身。Pinku Pinku $40超级适合打卡的饮品,成杯粉红色简直令人少女心爆发,其实系一杯玫瑰荔枝鲜奶冰,味道偏甜但几好饮。朱古力咖啡 $25朱古力味太重,反而完全盖过咖啡的味道,不过都OK好饮的。提一提,呢
恋上酸菜鱼 $238
恋上蚵仔鲁肉饭 $88
盐酥大大鸡扒 $78
Pinku Pinku $40
朱古力咖啡 $25
朱古力味太重,反而完全盖过咖啡的味道,不过都OK好饮的。
提一提,呢间系宠物友善餐厅,而且又靠近海傍,闲时放狗散步来此食餐饭或Hea下都几写意架!