2018-01-27
番工放饭break,谂住去食个豪华早餐嘅吉列鱼柳,点知最后成肚气咁走20分order咗自己同另一同事A嘅极品早餐,30分再帮同事order多三个普通早餐大约35分左右同事A嘅餐已经嚟齐,40分左右𠮶三个普通早餐都嚟晒d蛋,包同餐饮去到45分我忍唔住,好声好气向个带圆幼框眼镜,紥低马尾嘅阿姐问:唔该可唔可以帮我跟下个鱼柳啊,我赶时间啊点知个阿姐一句凶埋嚟:你张枱大把野都未到啦!!我都忍住怒火话:所以我咪催下你啰!之后佢冇应我就走咗到50分我坐其他枱嘅同事都食晒准备走喇,我又问下阿姐,佢又爱理不理话声好就走咗去到55分,我都就嚟迟到,就再问多次,佢又系hea应我隔咗一两分钟,佢终于行过嚟,丢低四个字:冇鱼柳㖞一句唔好意思都冇,态度仲要带d不屑我真系火都嚟,问佢:冇鱼柳你唔一早讲?要我等足咁耐?佢仲好理直气壮话:我啱啱先知咋㖞我又问佢:我落单超过半个钟,你宜家先话啱啱知我个餐冇??咁之前问你三次你又唔讲?佢仲大声过我话:我啱啱亲自落楼帮你问架!之后仲即刻话你知啦!我真系嬲到震,同佢讲:你喺度番工,唔系你问唔通我要自己入厨房问啊?佢仲诸多藉口,态度极差,半点唔好意思都冇,最后仲类似讲咗句咁厨房
点知个阿姐一句凶埋嚟:你张枱大把野都未到啦!!
我都忍住怒火话:所以我咪催下你啰!之后佢冇应我就走咗
去到55分,我都就嚟迟到,就再问多次,佢又系hea应我
隔咗一两分钟,佢终于行过嚟,丢低四个字:冇鱼柳㖞
一句唔好意思都冇,态度仲要带d不屑
我真系火都嚟,问佢:冇鱼柳你唔一早讲?要我等足咁耐?
佢仲好理直气壮话:我啱啱先知咋㖞
佢仲诸多藉口,态度极差,半点唔好意思都冇,最后仲类似讲咗句咁厨房冇鱼柳又唔关我事咁你想点啫之类嘅说话
我真系把鬼火,问佢:宜家你究竟乜态度啊?我白等咗35分钟,乜都冇得食,宜家咁样系咪我错先!?边个有问题啊!
佢先至好晦气话:我错啰!
后尾d同事劝我食其他餐,唔好白白浪费饭钟。阿姐又话早餐A/B都都冇,我就嗌咗C餐。点知后嚟听隔离枱嗌B餐佢又冇话冇㖞!都唔知佢有心玩我定最后隔离枱又重蹈我覆辙呢
之后一路食,𠮶个阿姐仲一路大大声同佢d同事呻,俾说话我听,话:真系衰啊无啦啦俾人闹一轮,又唔系我错,关我乜事啫。唔怪得一路都请唔到人啦,服务业系咁惨喇成日要受人气乜乜物物⋯⋯一路单打我直到我走
究竟系乜公司,容许员工态度咁恶劣,搞到好似真系我错咁。本身想同佢老板反映,但睇到呢度咁多差评又心谂:如果老细唔系包庇点会养到d员工咁恶咁嚣张吖嘥气,以后非必要真系唔会再去啰!!