2013-03-16
琴晚同阿妈庆祝生日, 家姐book 左7:00p.m. 食呢间日本餐厅, 一入去睇落好似唔错, 我地坐房, 环境都唔错, 但系一见到餐牌已经比佢吓亲, 20切的刺身要$480......一碟胡麻酱波菜要$50......杂绵天妇罗$120......okok, 当做一次上等人, 黎到就食. 先讲服务员, 个个都系小朋友, 我甚至怀疑够唔够16岁, ok, 细唔系问题, 基本每个waiter都好友善, 好愿意服务, 但系个个都唔知自己铺头d 野, 问佢纸火㶽同普通火㶽有咩分别又唔知, 问佢个薄烧牛肉几钱(因为佢个餐牌得相, 无价钱, 另一本就有价钱, 但系揾唔到薄烧牛肉, 原来个名唔到左.....), 有几多件又唔知(相有6件, 问过先知原来得4件, 呃人咩!!!!), 无烧熳鱼又唔讲, 又话帮我地催单, 最后到我地话唔食要cut单走人先讲. d 野食出得极慢, 茶都冻埋都未出, 催左几次单, 出左一半野顶佢唔顺cut 单走人去食大排档!! 同d waiter 讲话要cut 单, 够敢死未黎gei 野食计埋落张单到比我地, 同佢讲又傻下傻下咁问几次有边d 要cut,
先讲服务员, 个个都系小朋友, 我甚至怀疑够唔够16岁, ok, 细唔系问题, 基本每个waiter都好友善, 好愿意服务, 但系个个都唔知自己铺头d 野, 问佢纸火㶽同普通火㶽有咩分别又唔知, 问佢个薄烧牛肉几钱(因为佢个餐牌得相, 无价钱, 另一本就有价钱, 但系揾唔到薄烧牛肉, 原来个名唔到左.....), 有几多件又唔知(相有6件, 问过先知原来得4件, 呃人咩!!!!), 无烧熳鱼又唔讲, 又话帮我地催单, 最后到我地话唔食要cut单走人先讲. d 野食出得极慢, 茶都冻埋都未出, 催左几次单, 出左一半野顶佢唔顺cut 单走人去食大排档!! 同d waiter 讲话要cut 单, 够敢死未黎gei 野食计埋落张单到比我地, 同佢讲又傻下傻下咁问几次有边d 要cut, 埋张单来来回回几次, 又逐碟问我地有冇食过........审犯咩!!!! 最后我地都话要cut 单走人, 仲问我地个$1 蛋糕仲要唔要, 大佬呀, 我一早就叫你上ga 啦, 7:00等到你8:30 都未有得食, 你送比我都唔要啦, 仲问!!!!
再黎讲野食, 原本谂住贵都唔紧要, 点知d 野食普通不过. 老实讲唔系差, 只系一d 都唔值呢个价. 好似碟胡麻酱波菜, 份量得半个饭碗, 又唔系特别好食, 咁就$50.....杂绵天妇罗两只虾, 一件矮瓜, 一件番薯, 一样普通料$120..... 薄桡牛肉4件, 仲差过我出面食个金菇肥牛卷, 食落去无咩味, 仲要外面过熟, 入面太生, 煮得出咁gei 野算系另类才能吧, 咁又$120.....其他唔讲啦, 都系天价份量少的普通料!!! 最后埋单$770, 一家5口好似无食过野咁, 之后走左去鹅颈桥街市食大排档, 唔使$3005个人食得饱饱.
返到屋企睇d 食评, 吓死人咩!!! 16个好评!??? 好啦, 睇下人地写咩先, 好明显系杂志式推广啦, 睇下d 相, 一个客人都无比你好似记者咁周围影, 仲要有张相double 左, 揾人写都影多两张相唔好一张相share 用咁求其呀!!!