2023-11-14 1088 浏览
晨早流流经过海港城, 唔想去大型连锁店饮啡, 见佢门面光鲜又少人就入去食个早餐啦。入到去有个外国人坐 U型 bar 台饮紧啡, 另外有个不停讲电话嘅女人一个人坐Lounge Chair等紧早餐, 我同老公选择咗坐Lounge Chair𠮶边, 唔洗坐bar 台同人你眼望我眼。所以一只手数得哂,店内客人总数系4位only。出去cashier落完 order 后, 我老公好有礼貌地唔该两位职员提供两杯暖水比我哋, 两个职员不情愿地回头望并作出回应, 而我坐个位正正望到职员冲啡嘅工作台。。。那种不情愿的慢动作回头系完全感受到。。。等候早餐期间, 隔离台份早餐已ready。那女人仍然对住电话高谈阔论买咩名牌(唔好迫我听你讲咩啦), 女职员为佢送上早餐, 重点系"送上",大家记住呀!说时迟那时快, 我哋嘅早餐(两杯啡+两杯暖水+一份只需要喺雪柜拎出嚟嘅蛋治) 亦已经准备好。男职员喺bar 台边示意叫我地自己出去拎啡,我第一个反应系错愕, 并一脸茫然咁问佢"请问唔系会送早餐过来吗?" 男职员又再施展不情愿的样子,仲回应"咁我都可以攞过嚟嘅!" 哇, 真系唔咳哂! 我都回应番"刚才另一张台嘅早餐就

男职员喺bar 台边示意叫我地自己出去拎啡,我第一个反应系错愕, 并一脸茫然咁问佢"请问唔系会送早餐过来吗?" 男职员又再施展不情愿的样子,仲回应"咁我都可以攞过嚟嘅!" 哇, 真系唔咳哂! 我都回应番"刚才另一张台嘅早餐就由女职员送上, 咁点解你要求我自己出来拎早餐呢?! 一视同仁啫!"

然后, 男职员就好有礼貌地为我哋奉上早餐,我亦好有礼貌地唔该佢。

食到一半, 又有另一位lady坐低。。。男职员亦好快为佢送上早餐添~

总括而言, 两杯啡味道系ok, 卖相亦正常, 价钱都系正常。蛋治味道&卖相ok,价钱偏贵。

服务就差劣。如果你话我知你嘅定位系一般大型连锁咖啡店,我唔会期望有咩服务可言, 而你一次两次咁比我见到你会为客人送上早餐, 但你就叫我哋自己出去bar 台拎???!

香港地, 礼貌呢家嘢真系好奢侈, 有礼落order系换来两位职员一朝早板口板面相待, 呢次用餐经历简直系贴钱买难受!
2023-11-12
$70 (早餐)