2022-07-02
6月30日吃完晚饭,姨甥女想吃绵绵冰我就记得松记有,一行四人过嚟食点知超超差🤮🤮由我中学年代已经喺长沙湾𠮶间帮衬开最少食咗二十几年,咁多年佢喺我嘅眼中系正常价钱嘅糖水舖唔系标榜行精致贵价,选择多men 易睇,至少咁多年冇烂嘅生果食完都冇伏感,但今次食完再睇埋其他嘅评原来佢都差咗好耐,真系以后都唔使去和身边朋友都可以讲声。咁我知道太子呢间系畀长沙湾嘅贵嘅,因为太子呢间我都食过好几次,印像中对上一次都应该有大半年前,太子糖水舖唔算多但好几间都正常,所以每晚饭完要食糖水都唔会特登过去食佢,今次为咗食绵绵冰三个大人就陪住去。。。讲返嘢食~看图一(冇标价钱)。家人点了C33(芋圆海底椰西米汤圆)可惜我净系影咗自己食嘅相片,同绵绵冰的相片,因为冇谂过差成咁真系冇谂过写食评,单据又唔记得影。呢一版C子头成板冇标价,谂住松记贵得去边丫四十蚊碗都预咗,点知单嚟到睇到53元其实价钱都算但最紧要真系难食到顶点。前后叫咗四样嘢食1.(芋圆海底椰西米汤圆53元) 2.(双色什果绵绵冰59元) 3.(海底椰子米露35元) 4.(紫薯芋圆仙草冻39元)1.西米露超稀.冇椰汁味系一个超稀嘅奶水.冇味嘅.汤圆
1.西米露超稀.冇椰汁味系一个超稀嘅奶水.冇味嘅.汤圆应该仲系自己包嘅味道正常.有3-4片薄片海底椰.因为唔系我食我问食𠮶个咁稀有冇味佢都话冇味,真系糖+水啰唔知食乜出。
2.双色什果绵绵冰.绵绵冰冇以前整得咁高咁松,杂果只有两种果得最cheap嘅西瓜同哈蜜瓜,就连一两片嘅士多啤梨奇异果都唔系贵嘅嘢都冇。
3.海底椰子米露.鬼口水咁好杰pat嘢咁,都系得三至四片好薄嘅海底椰,呢个家人食咗就算冇形容畀我听点难食,只话杰挞挞黐住个口好难食。
4.紫薯芋圆仙草冻,我叫咗多奶多年嚟我都系食多奶的,咁松记嘅奶系忌廉奶嚟嘅,忌廉奶系有种香味唔同鲜奶,但呢碗都超差,又系鬼口水咁,啲奶无味就系一pack白色嘅鬼口杰液体,唔知佢用咩整出嚟,冇奶味嘅都系得糖加水嘅味,净系食到甜味,仙草都食咗咁多年,佢都可以系冇味道的,仙草应有嘅口咁佢有嘅,红豆尚算淋,芋圆比出面大粒,口感可以,但不算强牙,至少唔系石头咁硬,但食唔到芋圆该有嘅番薯芋头味,旧紫薯最正常,但应该系紫心番薯唔系紫薯,食落去唔似紫薯,系烚熟咗再整返个型出,都仲食到粒粒冇点样整烂。整体超级差冇下次,佢以前个menu都好清晰,分晒大西米/凉粉/豆腐花/一个个系列,而家个menu真难睇,加咗价唔紧要,都要畀番咁嘅质素人食,糖水咁好赚都整到咁真系可以88了。