第一次写食评🙈请多多指教😀铁牛🐃由第一间尖东分店,到现在的旺中分店,我间唔中都会食下。岩去完台湾返黎,想食台湾野嘅瘾又发作,就会好自然谂起铁牛🐃味道👅问心比唔上台湾,但环境都坐得舒服,唔会有限时,可以同朋友慢慢倾下计。以呢个饮食环境,餐饮价钱都算合理,唔贵。今次同一位朋友去食晚餐,好好彩唔使点等位(其实我无一次要等好耐😃)。今次好好彩俾人分到2人位,唔需要搭枱。(有时会搭去4人枱)👭👬一坐低,张枱会放低左餐牌同落单纸(忘记左影),好似画车仔面咁填落张落单纸到,之后自己行去入口嘅收银处落单同俾钱,就可以坐返埋位等食。我地今次就叫左一个餐,再配搭几种小食#上面:奋起湖烧鸡腿排肉燥面鸡腿啖啖肉🍗,上面嘅葱有少少似食白切鸡配嘅葱油味,酱油鸡腿十分入味。肉燥面我就无试,但眼见就似上海面。#下左:木鱼炸豆腐❤️呢个系我次次都会点嘅小食。豆腐用炸浆炸好,然后上面铺上木鱼丝,再加上类似日式章鱼烧嘅酱汁,上面再配埋青瓜丝,食落好香,好有口感。不过今次上菜时已经冻左,所以无平时咁香口。#下右:好芝味芝士花枝丸呢个好普通,只系纯粹炸完几粒花枝丸,上面淋左「黄色嘅酱」。我话「黄色嘅酱」系因为无咩芝士味,唔觉得系
第一次写食评🙈请多多指教😀

岩去完台湾返黎,想食台湾野嘅瘾又发作,就会好自然谂起铁牛🐃

我地今次就叫左一个餐,再配搭几种小食

#上面:奋起湖烧鸡腿排肉燥面

#下左:木鱼炸豆腐❤️

#下右:好芝味芝士花枝丸
呢个好普通,只系纯粹炸完几粒花枝丸,上面淋左「黄色嘅酱」。我话「黄色嘅酱」系因为无咩芝士味,唔觉得系芝士酱。

#饮品:冻古早味冬瓜茶
解渴之选,本身我都中意饮冬瓜茶,唔会好甜。但我始终钟情「天xx茶嘅913冬瓜茶」多d。

无理由朋友有面食,我唔叫个饭食下🤣

于是我就另加多个:

#小碗卤肉饭
由于岩岩去完台湾,对台湾嘅卤肉饭念念不忘😭呢到当然完全比唔上台湾嘅香同油(可能每个地方用嘅酱油同食油都唔同,所以食唔出台湾嘅感觉),而且肉粒比较大,但如果想止下口瘾都系一个选择。

正体黎讲😃,铁牛🐃=想食台湾野+坐得舒服+价钱合理嘅选择。
2018-06-02