本来想去附近俊贤坊食【大成面馆】鱼餐,但因忘记星期日休息摸门钉,所以就转去新骏皇试一下。我只帮衬过巴士总站刚开业时骏皇,帮衬咗一轮就冇再帮衬了 ! 之后搬咗去现址改名新骏皇,我就一直都未帮衬过,今日终于可第一次帮衬试下了 !今日两个人去谂住食鱼,见门口餐牌有个晚市蒸𩠌套餐$163元,可选一款蒸鱼、再跟半只葱油鸡、白饭、再送油菜+例汤+冻饮加$3元、及冻柠乐加$7元。坐低卡位先奉上两杯暖水,水杯系不锈钢杯几精致几靓。落咗 Order 叫晚市蒸𩠌套餐后,先上两碗中式例汤,系南瓜胡椒汤,唔见有猪肉及猪骨,感觉系用胡椒重味去化替猪肉或猪骨?! 不过有部份人尤其老人家或小童,系唔受得胡椒辛辣味,希望加番啲急冻猪汤骨提升鲜味,唔好为降低成本用胡椒啦 ! 阿姐服务态度都唔错,而且系用手机落 Order 都几先进。拣咗豉汁蒸鲳鱼,约 5 分钟后先上葱油鸡半只,鸡算见肉好厚冇乜肥膏,但肉质较鞋冇乜鲜味,鸡皮都几厚。葱油佢直接铺面上,而且葱油非常淡味,我要自己加几滴豉油先有味,建议葱油分开上更好。之后陆续上油菜,我拣咗牛腩汁菜芯,菜芯好大气好翠绿鲜嫩,渌得刚刚好唔会过淋,呢个油菜值得一赞 ! 隔咗约5至8

阿姐服务态度都唔错,而且系用手机落 Order 都几先进。
南瓜重胡椒例汤
南瓜汤胡椒汤
鸡肉厚唔肥但肉不够嫩较鞋口,而且葱油淡而无味。白饭还可以,但碗饭𢳂到散修修。
葱油鸡 + 豉汁蒸鲳鱼 + 油菜 + 例汤 + 白饭 (晚市蒸𩠌套餐)
隔咗约5至8分钟再上豉汁蒸鲳鱼,鲳鱼约女性手掌大细,肉质一般还可以,豆豉比较多但豉汁比较少,将碟内汁水用匙羹𢳂落鱼身,都系感觉俾蒸气倒汗水沟得太淡 !

白饭口感及饭味还可以,不过碗白饭上枱,𢳂饭就𢳂到乱糟糟咁,希望又改善下用个饭勺压下佢,卖相会好好多。

冻柠乐系瘦身罐装可乐上,俾一玻璃杯冰底自斟,呢样跟餐系加 $7元。另外我叫冻奶茶,跟餐加 $3元,冻奶茶比较淡冇乜茶味,但就几大杯份量几多,挂住食饮品照片唔记得影啦 !

期间阿姐多次帮忙执枱,服务确系唔错呢点要赞。卡位枱面侧边拉出拎餐具,遗憾系冇提供餐纸巾,如果有提供餐纸巾,服务我会俾多一粒星、去到五星 !

埋单可以用八达通都方便,使用消费劵人士就更方便啦 !
题外话/补充资料: 除咗葱油鸡比较失望之外,性价比都系唔错,虽然堂食空间唔大座位有限,但卡位两个人坐都舒服,现场有电视长播 83 新闻台,我本身唔睇 tvb 新闻,所以都冇乜点望。
2023-05-07
  • 听闻客家枸杞汤面饭好驰名,下次或去试下。