2023-02-23 177 浏览
老师住马鞍山,拜完年,顺便就响𠮶度食晚饭。行咗商场一圈,就扑锤食呢间马来西亚餐。唔知道系咪因为过年,餐厅内嘅人并唔多,除咗我,只有另外两枱。餐厅风格简约,墙上有幅画,画咗几个著住娘惹衫嘅女人,都叫做有啲马来西亚风味。一个人食饭,冇办法食太多嘢,就嗌咗一个巴东牛肉饭同一份油酥饼。巴东牛肉煑得几腍,亦都妥辣,啱晒钟意食辣嘅朋友。除咗牛肉,仲有些少花生,青瓜同半个蛋做配菜。巴东牛肉嘅份量唔少,足够捞哂成碟白饭!👍油酥饼喺我嘅情意结。喺香港唔容易揾到好食嘅油酥饼,马拉文叫做Roti Canai,所以每逢睇到有呢个小食,就一定要试一下。可惜呢度嘅油酥饼都似其他餐厅咁,非常之一般,完全唔似我在马来西亚食到嘅味道。不过我已经预咗系咁,所以亦都冇话特别失望。呢度嘅饼硬硼硼,一啲都唔松软,反而系个咖喱汁几好。总体来讲,呢间马来西亚餐厅都叫做唔错,尤其是在香港,以咁嘅价钱可以食到啲特色食物都算系咁啦。

巴东牛肉饭

油酥饼(配咖喱汁)

2023-01-28
巴东牛肉饭