2019-07-26
平日想食平靓正海鲜的话,我多数都会入流浮山,原因好简单,因为𠮶度嘅海鲜酒家选择多,价钱比市区平,而且食物质素又唔差!不过最近朋友推荐尼间位于市区嘅海鲜酒家,试过一次之后,发现真系都做到抵食又好食,所以再约班旧同事去食下好嘢兼聚下刚好大暑,先来个冬瓜盅,好清甜好解暑跟住再慢慢谂下食乜好呢?最后拣左个海鲜套餐,贪佢一次过食五款海鲜,除左龙虾,其他海鲜都有两款制法,可以各自选择自己喜欢嘅口味鲍鱼一冷一热之选,莲藕伴清酒鲍鱼或头抽煎焗鲜鲍鱼萝卜糕,同款每位有两件。我就各试左一件,清酒鲍鱼只有淡淡清酒味,而头抽煎焗就比较惹味,两款鲍鱼都同样非常爽口弹牙要赞一下萝卜糕切成条状,炸到外脆内软,好味道青汤龙虾半只配乌冬,龙虾都算几大只同埋鲜味,配上烟韧滑滑乌冬,一流元贝或蛏子皇,大家都一致认为豉汁蒸蛏子皇比较吸引,蛏子肉厚,豉汁味浓,配埋粉丝味道又刚好砵酒焗桶蚝或蕃茄胜瓜浸班球:桶蚝脆身、砵酒汁味浓厚,至于胜瓜浸班球嘅汤好清甜、班球肉嫩面同粥之选,最后就紧系泥猛粥大获全胜,个粥真系好鲜味重有甜品,我个人就非常喜欢尼个薏米白果腐竹,绵滑,好味道好满足!套餐一般都会固定菜单,但尼个大部分都有二选一,较有弹
刚好大暑,先来个冬瓜盅,好清甜好解暑
鲍鱼一冷一热之选,莲藕伴清酒鲍鱼或头抽煎焗鲜鲍鱼萝卜糕,同款每位有两件。我就各试左一件,清酒鲍鱼只有淡淡清酒味,而头抽煎焗就比较惹味,两款鲍鱼都同样非常爽口弹牙要赞一下萝卜糕切成条状,炸到外脆内软,好味道 青汤龙虾半只配乌冬,龙虾都算几大只同埋鲜味,配上烟韧滑滑乌冬,一流 元贝或蛏子皇,大家都一致认为豉汁蒸蛏子皇比较吸引,蛏子肉厚,豉汁味浓,配埋粉丝味道又刚好 砵酒焗桶蚝或蕃茄胜瓜浸班球:桶蚝脆身、砵酒汁味浓厚,至于胜瓜浸班球嘅汤好清甜、班球肉嫩 面同粥之选,最后就紧系泥猛粥大获全胜,个粥真系好鲜味 重有 甜品,我个人就非常喜欢尼个薏米白果腐竹,绵滑,好味道好满足!
套餐一般都会固定菜单,但尼个大部分都有二选一,较有弹性,食到饱饱都只需二百几蚊,真正嘅平靓正,值得推荐俾大家