2022-08-13
平时同朋友会上大佛到食素,但前排比较晒就避免去山上直晒又少冷气嘅地方。刚好揾到市区都有好靓嘅地方同素食,大家住系九龙咁多年都未去过,梗系要去行下啦。.去嘅时候南莲园池同水车都保固维修工程中,无办法欣赏到,整体外部环境都好清幽。当日系平日约12:15左右去到,唔洗等就入座。其实我第一次黎,真系唔好当我知规矩,洗唔洗拎飞其实都可以讲声,同埋唔好当人知间舖点样扫code,入座时明显啲员工嘅礼貌同态度欠奉。.内部环境日系雅致,声浪略大。我地坐近门口,但位置都依然感觉舒适。.先点多人推介嘅五福拼盘(细),BB青瓜特别好食开胃,微微花椒红油,唔食辣嘅都一样啱食;红菜头沙律营养丰富,味道刚好,汁酱唔会过多;醋粉皮唔会太酸,清爽开胃;最后菇菌同面筋就相比之下略为失色,无咁开胃,但整体味道都唔错。.朋友居然话好耐无食萝卜糕。素嘅萝卜糕我真系少食,平时多数有腊味调味就偏咸甜。佢呢个萝卜糕系食得出清甜,唔会太重口,唔算多油,又唔太腻,几好。.另一推介菜式系菠萝咕噜麦纤,食落绝对有惊喜!酸甜适中,偏甜多一点,开胃好食,麦纤有咬口,又香,比起平时肉食系更加惊艳。.其实仲细嘅石菌炒饭,不过忘记影相。石菌炒饭啲饭都
其实仲细嘅石菌炒饭,不过忘记影相。石菌炒饭啲饭都好一粒粒,香味有嘅,但好似比较淡而无味,有啲觉得佢无落盐,如果咸返多少少会更好。
整体黎讲,佢系我偏好嘅果种少油少汁清淡嘅素食,味道全部都好好,上菜时亦有返啲礼貌,可以推介。