2018-01-13
阿波认真够老友,揸部宝记牌新开蓬靓车载我同我爱人去元朗大棠赏红叶,赏完红叶重话要请我地食晚饭,盛情难却,真系more than happy.阿波先去接波嫂放工,再驶车去食饭,我眼瞓hup左一阵。一mark开眼,吓,车左我嚟呢度。呢度咪系西贡大网仔啰,哗,原来带我地嚟呢间泰道食泰国野,巧靓㖞,又有位泊车。喱鼠几好环境㖞,分户外户内两部份。户外坐可以一路食一路欣赏旁边沙滩靓景,听住浪涛声倾吓计谈吓情真系vely骨,十足十去左布吉一样。阿波话佢同波嫂或者同d friend嚟通常坐户外,平时都好多外籍人仕嚟食野。奈何𠮶晚得12度,冷得我腾腾震,焗住要入户内食啰。一入门口就听倒沙哗d卡,原来大部份侍应都系泰国人。室内环境都唔错㖞,重有拍拖卡座添。坐低睇吓个menu,全部都系相,你系乜国人都明啰。阿波先叫一jar马骝搣饮吓,果然冇介绍错,甘甘地,正跟住阿波叫左几个𩠌,等我试吓味先。呢个椰汁鸡汤奶白色,好好饮,好多料,正宗泰国味道再嚟个香叶鸡中翼,热辣辣,好入味,我真系好like跟住嚟个菠萝海鲜炒饭,份量都唔细㖞,好足料,重有腰果同猪肉干伴食添,饭入面重有d提子,超好食再嚟个泰式辣椒膏炒花甲,味道几
坐低睇吓个menu,全部都系相,你系乜国人都明啰。
阿波先叫一jar马骝搣饮吓,果然冇介绍错,甘甘地,正
跟住阿波叫左几个𩠌,等我试吓味先。
呢个椰汁鸡汤奶白色,好好饮,好多料,正宗泰国味道
再嚟个香叶鸡中翼,热辣辣,好入味,我真系好like
再嚟个泰式辣椒膏炒花甲,味道几唔错。
再嚟个泰式炒椰菜苖,好,清得嚟又野味。
Last嚟个甜品千层糕,卖相几靓,烟烟韧韧,唔太甜,好有口感。
阿波冇介绍错,呢晚食得唔太heavy,但好满足,侍应服务亦佳,尤其戴眼镜呢位大哥,上菜、收碟、充茶、影相都多多笑话,搅吓气氛,开开心心食左一餐。
唔好话呢度远,咁好气氛同咁好食物质素,大班人嚟又啱,拍拖嚟又啱,好似阿波咁揾倒个咁靓又咁叻嘅波嫂,去几远食都值得喇