2018-08-24
今日同两位朋友系上堂前,一齐食晚饭,有朋友拣左西门町台湾面食,至于冇咩所谓既我,当然冇反对啦。我叫左红烧牛肉面,饮品叫左香芓奶茶。本身对依间野冇咩寄望,但见到Lam Lam脷数目并唔少,有成~400个,姐系好好味啦。点知,又一次验证左,唔试过又点知得唔得。可能我叫既野,咁岩唔系佢地主打,我亦都希望系咁。因为个红烧牛肉面完全达唔到我想要既感觉,有去台湾食过林东芳或者永康就知咩系真正既牛肉面。今次依碗面,个汤有啲过甜,正常应该要有少少辣,但佢冇。啲牛肉淋系够淋,但太瘦,肥翻少少既话个味道同口感一定会大大提升。杯野饮几好,唔会过甜,亦都有香芓味,起码得到佢应有嘅水平。系加嘢饮价钱方面,只要你叫一个面或者饭,就可以以原价减$15买杯嘢饮。总结:大家可以试吓其他唔同嘅嘢食,因为我朋友系食米粉,佢话依度用嘅米粉系新竹米粉,所以会比较好味。但系,我如果你想验证系我讲个野系咪真,就食红烧牛肉面啦。
红烧牛肉面