2022-12-27
趁今日节庆,有得放早,就趁机同朋友过嚟西环叹个下午茶,何解咁有雅兴?究其原因,都喺因为晌IG睇到呢间餐厅「SEOI」嘅贴文,装修得一室希腊小岛风情,无得出门,嚟过吓旅游瘾都好嘛。补充一点,虽然地址标示为「水街」,其实,实际位处「水街」中一条巷仔「三多里」,极之唔起眼,就算睇住街号都好易过门不入。幸好,就晌巷仔口口栋咗个牌仔。 由门口已经睇得见,无论墙壁、枱櫈,以及小摆设、餐牌,一室都喺蓝与白相衬,加上店家所卖嘅,喺希腊菜,就更加有希腊小岛那份风情。不过,小店地方唔大,今次喺闲日嚟,故此更加写意。 除咗门口,店内亦有大大个招牌「SEOI」,老实讲,睇见个字真喺连发音都未 搞得掂,不过,睇过其他人嘅食评,嚟之前已知喺「水」嘅粤语拼音,所以,可以向朋友抛吓书包,哈哈! 讲讲食物有咩选择,唔算多,但都够精,包括:希腊乳酪碗、希腊小食、沙律、比得包、意大利面……等等,而饮品方面,就有多种意式咖啡、特色拿铁、梳打、沙冰及花茶。 如大多数咖啡小店,有啲嘢就要自助喇,好似餐具、调味料、清水,都晌近门口位可以自由取用,故此,店内亦无加一服务费。乳酪碗 $70朋友好讲健康,所以,选择要一份乳酪碗,以乳酪(
乳酪碗 $70
朋友好讲健康,所以,选择要一份乳酪碗,以乳酪(共3款口味)加上燕麦粒粒(可拣原味或朱古力味),再自选两款配料。经研究一轮,最终拍板要咗Purple,即喺马基莓浆果(Maqui Berry),上网睇过佢喺一款超级水果,抗氧化剂含量排名第一,再配原味燕麦粒粒、士多啤梨及蓝莓,卖相非常好睇。除咗啲生日好鲜甜之外,啲燕麦好有咬口,而乳酪酸酸甜甜,好开胃,莓味清新,睇到乳酪中嘅点点,就知用料十足,唔喺化学成份沟出嚟。
友人唔止食嘢讲健康,仲对咖啡好有研究,此外,佢亦较钟意饮「斋啡」,所以,拣杯热嘅美式咖啡。虽然,未刻意问店家用上咩豆,但友人都赞杯咖啡好饮,咖啡本身嘅香气好自然,无苦涩感,带微酸,口感却几清爽。 比得包 $98
小弟就嚟一份饱肚啲嘅比得包,有配鸡胸、三文鱼或素食嘅沙律菜,我就偏向鸡肉,一来喺用上慢煮鸡胸,二来配上青瓜乳酪酱,啱我口味。虽然只喺简单嘅比得包,都花咗啲心思,碟旁加咗啲鹰咀豆蓉,好香滑,而比得包烟韧有口感,里面塞满馅料,有好多鸡肉,口感非常嫩滑,个酱汁清爽酸活,加上衬咗啲蕃茄、沙律菜,确喺几好食。
讲到意式咖啡,我都喺钟情奶泡系,而拿铁就最得我欢心。先讲拉花,虽未至完美,但都有板有眼,线纹都算细致,只喺未够对称。无搅过之下,入口口感够均匀,细滑绵柔,醇厚得嚟有阵阵果仁香,冲泡嘅手势有一手。 偶尔跟朋友叹个高档下午茶,确喺赏心乐事,加上人少,个环境又几有特别,写意无限。