2023-05-19
元朗|寿司源 Omakase (晚餐)朋友介绍元朗有一间几好食,价钱合理既Omakase 晚餐🤓 今次就拣咗 $1280 嘅套餐,全程同师傅有好多交流,主动介绍每一款食物同调味细节,好好嘅体验呀~前菜有香甜嘅蕃茄仔,当造嘅萤光鱿鱼同螺 ,师傅教我哋依次序进食。-刺身环节既野生伊佐木,用柚子皮同酸汁中和油腻感,带出一份清香。-北海道北寄贝,师傅好用心咁制作左两种食法。灸烧更加浓味,多一重享受。-师傅喺我哋面前将海胆、毛蟹蟹肉搅拌好,见到已经流晒口水😋👏🏻呢个系不败嘅组合,两者味道好夹。寿司环节开始。白虾:打头阵,充满虾既香气,咬落去比较黏口帆立贝:鲜甜可口,加点清新香气乌贼墨鱼:用乌鱼子嚟配搭,味道几特别池鱼:姜葱同池鱼本身都比较浓味,味蕾嘅刺激同享受😋北海道縜虾:面头原来全部都系虾膏,浓郁之选!拖罗:熟成七日嘅拖罗,呢个冇想像中咁腻,鱼味为主。拖罗:熟成十四日嘅拖罗,油香大满足。北海道海胆:非常鲜甜,新鲜!手卷:有三种食材,海胆同三文鱼子喺口腔爆发😋 然后再有赤身嘅鱼味涌上黎~金雕立鳞烧卖相靓仔,外层卜卜脆;鲭鱼个外皮烧得超靓!最后食埋甜品!开心!
寿司环节开始。
白虾:打头阵,充满虾既香气,咬落去比较黏口
帆立贝:鲜甜可口,加点清新香气
乌贼墨鱼:用乌鱼子嚟配搭,味道几特别
池鱼:姜葱同池鱼本身都比较浓味,味蕾嘅刺激同享受😋
北海道縜虾:面头原来全部都系虾膏,浓郁之选!
拖罗:熟成七日嘅拖罗,呢个冇想像中咁腻,鱼味为主。
拖罗:熟成十四日嘅拖罗,油香大满足。
北海道海胆:非常鲜甜,新鲜!
金雕立鳞烧卖相靓仔,外层卜卜脆;鲭鱼个外皮烧得超靓!
最后食埋甜品!开心!