2024-09-05
近年香港人对寿喜烧既热情有增无减 铜锣湾又多一间专门店开业 — 寿喜烧 友 装潢以浅色木系为主 明亮干净 餐厅采取大L型吧枱设计 食客可以望住师傅烹调过程𝑱𝑷 𝑾𝒂𝒈𝒚𝒖 𝑳𝒖𝒏𝒄𝒉 𝑺𝒖𝒌𝒊𝒚𝒂𝒌𝒊 𝑯𝑲𝑫𝟓𝟖𝟎 ◦ 前菜师傅会采用当季食材去制作 当日就有鳗鱼水云醋物 白鱼蒸蛋同粟米布丁 口感调味都偏清爽 十分符合夏天◦ 茶碗蒸◦ 寿喜烧 和牛A4 — 肉眼 西冷 肩肉食过数间寿喜烧 不得不承认用A4系最为合适 油脂肉味更平衡 A5食到中段会容易食腻由油脂最重既肉眼开始进食 到最后肉味最浓既肩肉 明显食到每个部位既特质(*ºчº*)餐厅仲有心思地准备左两款蛋—兰王蛋同云朵无菌蛋去配唔同部位 务求令牛肉食落更香更滑寿喜烧汁同样系灵魂所在 咸甜适中 酱油香气突出◦ 日本野菜 5款师傅会细心将野菜分开煮 再连同牛肉一齐上菜 有间场作用 我觉得最美味既系金菇 吸满甜甜既寿喜烧汁~◦ 米饭 渍物 味噌汤◦ 鸡蛋盖饭千万唔好记得临完场仲有一碗鸡蛋盖饭 用煮完寿喜烧既锅再整成炒滑蛋 实在系精华所在︎︎.ᐟ .ᐟ ◦ 甜品最后既甜品都极有诚意(ˊo̶̶̷ᴗo̶̶̷`) 用日式复古刨冰机整既刨冰 真系第一次试
◦ 前菜
◦ 茶碗蒸
◦ 寿喜烧 和牛A4 — 肉眼 西冷 肩肉
寿喜烧汁同样系灵魂所在 咸甜适中 酱油香气突出
◦ 日本野菜 5款
◦ 米饭 渍物 味噌汤
◦ 鸡蛋盖饭
◦ 甜品
最后既甜品都极有诚意(ˊo̶̶̷ᴗo̶̶̷`) 用日式复古刨冰机整既刨冰 真系第一次试 我地拣左益力多味呢 酸酸甜甜凉浸浸 即刻无哂负担.ᐟ