2023-03-18
最近呢间经典意大利餐厅推岀左全新单点菜单!餐厅总厨Gianni Stargiotti 于经典意大利菜之中加入创新元素,破格得黎不失传统意大利菜精髓。特别钟意开胃菜:生吞拿鱼配鸭肝、黑松露、炸芹菜头丸子,口感层次好丰富!经典嘅Carbonara更会席前制作,视觉效果一流。餐厅环境舒适,味道绝对有保证,不失为约会嘅好地方~𝘼𝙣𝙩𝙞𝙥𝙖𝙨𝙩𝙞▪️ 樱桃苹果木烟熏北海道带子配奥思迦鱼子酱及牛油果酱 $368一打开盖,木香悠悠飘出。带子软滑浓烟熏香,牛油果酱软滑保留左粒粒口感。略嫌带子鲜味被烟熏香抢过风头,还好有鱼子酱增添鲜味咸香。▪️生吞拿鱼配鸭肝、黑松露、炸芹菜头丸子及辣根酱 $388好奢华嘅三文治!吞拿鱼软嫩 鱼味浓郁,鸭肝滑腴肥嫩 油香不得了,一大片黑松露 香气十足。最底嘅芹菜头丸子外脆内软,意外地清新,解腻一流!个人就钟意食左头三层先,成个感觉劲满足,最后食返清新嘅炸丸子,就可以一减油腻感~𝙋𝙧𝙞𝙢𝙞 𝙋𝙞𝙖𝙩𝙩𝙞▪️传统意大利卡邦尼意粉 $298Carbonara有专人席前制作,够晒睇头!每一条意粉都裹满酱汁,芝士味超浓!面头嘅烟肉香脆唔油腻,意粉中嘅豚肉咸香之余更带油香。食晒成碟都无想像
𝘼𝙣𝙩𝙞𝙥𝙖𝙨𝙩𝙞
▪️生吞拿鱼配鸭肝、黑松露、炸芹菜头丸子及辣根酱 $388
𝙋𝙧𝙞𝙢𝙞 𝙋𝙞𝙖𝙩𝙩𝙞
▪️传统意大利卡邦尼意粉 $298
Carbonara有专人席前制作,够晒睇头!每一条意粉都裹满酱汁,芝士味超浓!面头嘅烟肉香脆唔油腻,意粉中嘅豚肉咸香之余更带油香。食晒成碟都无想像中咁腻,芝士味浓得黎唔会太死咸,食完好满足
▪️自家制烤鸭肉意大利云吞配巴马臣芝士汁及陈年意大利黑醋 $198
云吞皮软硬适中,鸭肉软淋肉味重,仲有啲肥膏位。几钟意旁边嘅芝士脆脆,比一般嘅厚少少,香脆唔会太硬,咸香十足!芝士汁香气突岀又唔会太thick,加埋陈年黑醋,完全唔腻~
𝙎𝙚𝙘𝙤𝙣𝙙𝙞 𝙋𝙞𝙖𝙩𝙩𝙞
▪️慢煮澳洲羊鞍配香草意大利青瓜、樱桃茄灯笼椒及黑蒜迷迭昋烧薯 $398
羊鞍肉质软滑有咬口,多汁带焦香,唔会太膻。自家制嘅gravy肉味浓郁带微酸,增添肉味之余,可中和肉嘅腻。
𝘿𝙚𝙨𝙨𝙚𝙧𝙩
▪️厨师特色意大利马斯卡邦芝士配杂莓酱
Mascarpone cheese软滑轻盈,朱古力味几岀,配埋香甜多汁嘅berries,过到下口瘾又唔会太heavy~