2023-10-02
同事话食厌咗佐敦区嘅嘢,lunch拉咗我去大角嘴食,搭一个站地铁行五分钟去咗间细细哋嘅米线铺食,间嘢似系新开张不久,日头主打花甲粉同小锅米线,夜晚主打串烧食。猪颈肉小锅米线每款小锅米线都预设玩有韮菜同芽菜,可拣米线、粉丝同出前一丁,我拣咗猪颈肉米线配少麻酸辣汤底,见价钱相宜以为份量唔多,另加咗鱿鱼须同猪软骨,结果好后悔,因为太多我食极都食唔晒,实在系抵食。烧猪颈肉肉质爽弹入味,外皮煎得焦香,同麻酸辣汤相当之夹,而且份量好多,我冇认真数估计至少有十块八块。猪软骨肥瘦适中,肉质唔会太鞋入味,软骨部分都够稔,大大件几抵食。鱿鱼须味道正常唔腥,质味弹牙唔韧,本身嘅鲜味加上麻酸辣汤变得更惹味。花甲粉丝花甲粉都一样可配米线、粉丝同出前一丁,汤底可拣唔辣、微、少、中同大辣。同事拣咗鲜甜花甲粉丝配清汤走辣,另加牛柏叶同娃娃菜。同事好搞笑唔知花甲粉预设配有娃娃菜同金菇,佢另外加咗份娃娃菜,结果个粉睇落似成煲菜。拨开啲娃娃菜见到满满嘅花甲,同事表示花甲鲜甜唔腥,叫清汤系明智选择,因为汤底吸收晒娃娃菜同花甲嘅鲜甜,令到粉丝都好鲜甜。牛柏叶唔靱够爽口,而卤猪大肠够入味,入口即溶。另外,面头嘅芫茜同炸黄豆虽然系
猪颈肉小锅米线
花甲粉丝
拨开啲娃娃菜见到满满嘅花甲,同事表示花甲鲜甜唔腥,叫清汤系明智选择,因为汤底吸收晒娃娃菜同花甲嘅鲜甜,令到粉丝都好鲜甜。牛柏叶唔靱够爽口,而卤猪大肠够入味,入口即溶。另外,面头嘅芫茜同炸黄豆虽然系配角,但有著画龙点睛嘅作用,提升咗清汤嘅层次。