2015-05-29 3151 浏览
啱啱过去星期六一连三日连佛誔假期,姐姐既朋友又由美国返咗黎,佢太耐冇返香港就想带佢去有得睇海景又有得饮茶既地方,连埋妈妈一行四个大人三个小朋友,浩浩荡荡咁去到The One既东海,地方寛落又可以舒舒服服咁饮茶一坐底侍应就送上两篮虾片,啲虾片好好味,啲小朋友食到唔停口咁,就系一路食虾片一路望住着点心纸,发现有好多特色既点心,妈妈一见到有黑蒜五豆粽同黄桥烧饼就好雀跃咁话要试,姐姐既朋友当然唔会错过香港既特色 – 烧卖、小笼包,而我就点咗出边好少酒楼会有既炸馒头等咗一阵倾下偈既途中,啲点心就逐一逐一咁送上黎炸馒头、千丝萝卜酥、翡翠带子肠、生煎莲藕饼同龙门炒駌鸯米黑蒜五豆粽黄桥烧饼我当然第一时间食我点既炸馒头啦,炸得唔㶶,内里仲好松软,真系唔错,妈妈对个藕饼同五豆粽都好钟意,话藕饼入边啲莲藕切到一粒粒好爽口而个五豆粽就越食越香㖞,姐姐对个萝卜酥情有独钟,仲系度讲累佢减肥既节食计划破咗戒,哈哈,姐姐既朋友就钟意个翡翠带子肠,话清得黎又粒粒带子好好味㖞,唯一美中不足既系个黄桥烧饼,可能其他点心都比较好食,而且个烧饼有食落有啲太干就唔系咁吸引啦。到最后差唔多食晒既时候,有个侍应走过黎话,出边红雨呀,
等咗一阵倾下偈既途中,啲点心就逐一逐一咁送上黎
炸馒头、千丝萝卜酥、翡翠带子肠、生煎莲藕饼同龙门炒駌鸯米
黑蒜五豆粽
黄桥烧饼
到最后差唔多食晒既时候,有个侍应走过黎话,出边红雨呀,不如我送糖水俾你哋食,你哋有小朋友等细雨啲先走啦。呢碗糖水真系好贴心,所以我同姐姐都决定下次再带妈妈同婆婆黎呢度饮茶。

题外话/补充资料: 枱面见到有啲牌写住citi bank晚市会有8折
2015-05-23