2017-11-12 321 浏览
是晚带住爸妈去左胜记酒家食晚饭😎撘lift上去既时候发现几架lift既人都系去胜记酒家 颇受欢迎呢 上到去更发现坐无虚席 员工都忙到分身乏术🙇🏻睇黎哩间酒楼真系几有名未黎之前同爸妈讲左胜记最出名系乳猪 所以佢地睇都唔睇的menu就话要食乳猪😛其实都理解全场爆满忙到踢晒脚可能要等一段时间 其实都系等左半个钟度d食物就一次过送晒上黎 较我想像中快好多!怀旧酱烧乳猪 $198首先上黎既系酱烧乳猪 其实冇谂过份量都唔算少😃乳猪送上台系热辣辣 层皮烤得香脆可口 肉质鲜嫩 肥瘦适中 因为乳猪要有少少肥先好食架嘛😄3个人每人至少分到3-4旧 食完都饱左一半 建议大家记住拎个食物盒打包个乳猪头回家 我见好多人都有咁做呢菊花五蛇羹 $88哩个系妈妈想食话一定要点的 好吧 唔食蛇既我都舍命陪君子😝话就话一人份量 但可以分到四碗咁多呢 个羮好足料 由幅图可以得知成碗都系料黎架 我食到既有肉 有菇 有粉丝 姜丝 食落就好大阵菊花味同姜味 唔知系咪为左僻左阵腥味呢🙇🏻anyway 味道系唔错既😁啫啫鸡堡 $128哩个系老豆叫既 送上台既时候热辣辣仲见到d油滚滚下咁味道好香呢😃鸡算系嫩滑 亦都好入味 仲有几旧猪润
是晚带住爸妈去左胜记酒家食晚饭😎

怀旧酱烧乳猪 $198

菊花五蛇羹 $88

啫啫鸡堡 $128

哩个系老豆叫既 送上台既时候热辣辣仲见到d油滚滚下咁味道好香呢😃鸡算系嫩滑 亦都好入味 仲有几旧猪润大量洋葱咁 同街外食既煮法都差唔多😊

但个煲太大令到大家有错觉个鸡煲份量好少咁🤔🤔不过个煲够保温就真既

星洲炒米 $88

哇哇哇😱超级大碟呀 我同妈妈都觉得好正 份量竟然有咁多✌️✌️✌️米粉唔会话炒到又碎又湿咁 每条米粉色泽均云 炒得唔错呢

配料有 虾 洋葱等等 特别想赞下只虾食落够爽口😃个咖哩炒粉唔辣 适合唔食辣既人架 果然传统星洲炒米真系冇得输😎

由于佢份量唔少 我地都慢慢食 大概每人分到3碗咁 做到唔浪费食物

最后埋单捧住个肚走 3个人唔使$600 算系咁啦😛
酒楼果然系一个适合同家人聚餐既地方