2018-06-13 568 浏览
2018年6月8日。雨。北角。晚饭时间来到北角,只有半个钟食饭,所以只好喺附近揾间茶餐厅搞掂记忆中好似一两年前开始,突然出现咗好多间XX冰室呢间红磡冰室都系呢两年冒起,喺港九新界都见过茶餐厅通常都快(靓正),所以落咗地铁就嗱嗱临走入去啦餐厅入面都算阔落,多卡位,去厕所会经过厨房门口,好湿,厕所亦唔多干净。。。坐咗喺卡位,餐牌各样都摆得企企理理唔算太饿,咁就叫常餐啦~叫咗侍应过来落单,侍应手指一指,常餐供应时间至6点。。。咁唯有硬食晚餐啦,睇完就决定要个咸鱼鸡粒炒饭未落单侍应就已经攞咗个例汤过来啦应该就系粟米合掌瓜排骨汤,例汤清甜足料(碗入面有粟米、合掌瓜、南北杏同肉),唔会油,亦唔会太咸,例汤来计算系唔错等咗5分钟左右个咸鱼鸡粒炒饭就到啦份量非常之多,以普通饭碗来计我谂都有三四碗评语只有三个字:咸,好咸!虽然系咸鱼鸡粒炒饭,但系净系食到死咸嘅味,一啲咸鱼嘅咸香味都无食咗一阵先揾到一粒大粒啲嘅咸鱼唯一值得一赞嘅就系个饭好多鸡粒,但都真系食唔落。。。太咸啦努力扒咗几啖就走啦好后悔无食麦当劳。
记忆中好似一两年前开始,突然出现咗好多间XX冰室
呢间红磡冰室都系呢两年冒起,喺港九新界都见过
茶餐厅通常都快(靓正),所以落咗地铁就嗱嗱临走入去啦

坐咗喺卡位,餐牌各样都摆得企企理理
唔算太饿,咁就叫常餐啦~
叫咗侍应过来落单,侍应手指一指,常餐供应时间至6点。。。
咁唯有硬食晚餐啦,睇完就决定要个咸鱼鸡粒炒饭
未落单侍应就已经攞咗个例汤过来啦
粟米合掌瓜汤
咸鱼鸡粒炒饭
等咗5分钟左右个咸鱼鸡粒炒饭就到啦
份量非常之多,以普通饭碗来计我谂都有三四碗
评语只有三个字:咸,好咸!
咸鱼鸡粒炒饭
食咗一阵先揾到一粒大粒啲嘅咸鱼
唯一值得一赞嘅就系个饭好多鸡粒,但都真系食唔落。。。太咸啦
努力扒咗几啖就走啦
好后悔无食麦当劳。
2018-06-08
粟米合掌瓜汤