2015-02-17
又到礼拜日,因为帮人买野就黎到荷里活了,咁当然要医饱个肚先讲啦,行行下就黎到哩间铺嘅门口喇,好耐之前就听过哩间铺嘅大名了,我一般唔会逛购物中心的,今日既然黎到就试试啦入面位置其实已经唔少了,但等位总是少不免的。。。等咗一阵就入座了,坐低,其实有啲唔好意思的,外面有唔少人等位,而我就一个人,面对面就有一个空位。。。所以我尽量都想喺非繁忙时间先黎哩种餐厅的,sorry了门口在等位嘅食友们~快啲落order先,黎份【卡邦尼温泉蛋乌冬】,再黎【绿茶豆乳布甸芭菲】吧,芭菲后上,快!店名叫抹茶馆, 绿茶罐做装饰品,木条绿色sofa装修,周围都系清新气色呢~乌冬上台了,就闻到浓浓嘅芝士味喇,卖相亦唔错啵,白色嘅酱汁同乌冬,淡红色嘅鸡蛋同烟肉,绿色嘅葱粒,令人好有食欲呢~试试味再讲啦,酱汁味道ok啦,卡邦尼酱汁嘅味道都好难再有突破架喇,咸味稍为有啲唔够,但台面冇盐,亦冇胡椒粉。。。烟肉煎得软软的,冇过干抵赞架喇,记得麦当劳嘅【烟肉蛋汉堡】,烟肉经常都过干,蛋又经常过老,越来越冇意思,所以好耐冇食过了温泉蛋嘛。。。稍为生咗啲wo,一掂就爆开,最起码我用匙羹一兜,只蛋可以喺上面维持形状嘛,宜家我会用生鸡蛋
入面位置其实已经唔少了,但等位总是少不免的。。。
温泉蛋嘛。。。稍为生咗啲wo,一掂就爆开,最起码我用匙羹一兜,只蛋可以喺上面维持形状嘛,宜家我会用生鸡蛋去形容,希望系个别问题啦
乌冬口感正常,放开黎食,整体感觉其实还可以啦,台面没调味料令碗面差咗一个层次啰。。。啊,虽然一开始就闻到芝士味,但食落又冇咩芝士咸香,又冇额外嘅芝士提供,唔系样样都要我自己额外叫下嘛。。。服务员又唔系特别多。。。
食完乌冬喇,服务员小姐,芭菲可以上了啊~3分钟左右就上台了,有红豆呢~尝尝雪糕。。。绿茶味是比麦当劳的浓一点点的,但也冇特别滑吧。。。哈哈哈哈,用长匙羹刮低少少,有一层cream呢 明白了,食野就系要食整体的,有时候系要捞埋一起食先食得出味道的嘛,ok,捞就捞吧~ 稍为捞捞,搞掂,继续食,口感creamy得多了,绿茶味依然足够。食到脆脆嘅麦片了,麦片同绿茶雪糕一齐食感觉唔错啊。
啊,哩粒好似系白玉吧~粘粘的,哈哈,都几得意吖。。。。食到一件滑滑嘅野。。。咩黎嘅呢?再揾下睇下仲有冇呢。。。冇喇,得一件。。。唔通系布甸???开始怀疑自己系咪食紧【绿茶杂烩芭菲】,冇叫过红豆就有红豆,冇叫白玉就有白玉,有叫布甸,系有布甸,但得一小件。。。算了。。。整体味道其实唔错的,有脆脆嘅麦片,有滑滑嘅绿茶混cream雪糕,食落舒服就是了
但价钱就稍为高咗少少了,冇办法,租金贵吧。。。。。。下次食芭菲就好了,反正乌冬冇咩好食