2012-08-26
还记得荃湾金田未装修前, 成日都会同母亲大人黎呢度食晚市放题,个时book位都唔易。我地钟意佢既刺身多款同几新鲜, 而其他食物款式都唔少..偶然仲会有新款式推出, 最重要系冇乜漏单。最怕食放题系不停等等等..冇野落肚!隔左一排, 今日又再同母亲大人到访, 装修后的金田冇左bar枱睇师傅整寿司喇..而且侍应们都唔同晒人咁, 这天食8:30个转, 价钱 $198+10%, 算系平比时的放题贵了一点 一坐低立即order了+$10任饮的果汁先生, 因为金田没有免费任饮的, 除了绿茶。母亲先点了一碟刺身: 甜虾, 三文鱼, 熟鲍片, 象拔蚌等。质素还可, 只是三文鱼切得有点小。但好在不断叫都冇再漏单..寿司类: 炸虾, 蟹子, 鳗鱼, 烧三文鱼, 甜蛋和蟹柳等。味道普通~还记得以前有板压寿司的 而家都冇埋喇..最最令我傻眼的是甜蛋寿司的甜蛋竟然一开二..使唔使咁悭皮呀...扣了不少分数蒜片牛柳粒, 牛肉柳加上蒜片后挺香口, 不会太干身~其实还有烧羊鞍都唔错~而每次黎到的必点食物一定是非薄烧牛肉莫属!! 这款一定要衬热食呢!薄薄的牛肉卷中间包了不少葱花!! 吃落更有爽脆的声音, 很有口感。更平衡
但好在不断叫都冇再漏单.. 寿司类: 炸虾, 蟹子, 鳗鱼, 烧三文鱼, 甜蛋和蟹柳等。味道普通~还记得以前有板压寿司的 而家都冇埋喇..最最令我傻眼的是甜蛋 寿司的甜蛋竟然一开二..使唔使咁悭皮呀...扣了不少分数 蒜片牛柳粒, 牛肉柳加上蒜片后挺香口, 不会太干身~其实还有烧羊鞍都唔错~ 而每次黎到的必点食物一定是非薄烧牛肉莫属!! 这款一定要衬热食呢!
更平衡了烧牛肉的肥腻感, 感觉很FRESH!
小妹觉得这道薄烧牛肉真的很赞! 每次都可以食好多~ 串烧冬姑及牛肉....烧物较为干身, 麻麻地 天妇罗 (炸虾, 炸蕃薯, 南瓜等), 但却没有我最超爱的软壳蟹呢..
不过这里的天妇罗炸粉不会太厚, 热辣的食落很松脆! 不错 差不多饱之际, 当然要来多客芝士年糕呢, 这一款年糕大大件而且食完会好饱!
所以每次我都留待最后才食....食落烟烟韧韧的是年糕, 年糕里包著半溶的芝士食落
真的好好好味!!
饭后每位送一客小小日式点品, 不过荃湾这间的甜品好普通, 所以最终冇品尝到。
不过这间金田应该有排都唔会再去了,卖单每位 $2xx, 而且食物质素每况愈下..
以这个价加多少少钱可以有更多选择呢