2017-01-31 3632 浏览
在筲箕湾帮细佬补习之前,相约朋友到南駅试试看。听讲呢间系海南鸡饭专门店,一定要试下啦。餐厅都几大,不过好多人,亦证明左好受欢迎,个人认为值得一试!点之原来出左新餐牌,就系北海道3.6牛乳汤樱花牛锅同筑地海鲜锅,系冬天润一润都好㖞。。鹅肝多士$78呢间餐厅鹅肝好抵食,$78有4件,但亦唔系细件,一人分到两件,超吸引,呢个价钱仲可以系边到揾到??鹅肝煎得甘香,煎得不会太㶶,火候刚刚好。而口感软绵绵的,厚肉新鲜,入口即溶,真系值得一赞!少许鹅肝汁流在面包,但每吃一口,多士仍能保持香脆,没有因此变软,味道一绝。仲有少量沙拉菜系底,食埋都得~清远海南鸡饭油饭$78用特制玻璃盘上,卖相唔错,放了不同食材和酱料,有汤有菜,整整齐齐。先尝汤,绝少鸡油系面,略带清凉,饮完唔会口渴,应该无咩味精。鸡肉够嫩滑,肥瘦适中,有鸡味,配上酱汁后味道十分夹,令人食到停唔到口。油饭都好好,唔会话有过油既感觉,好食 !!这是北海道3.6牛乳汤樱花牛滚$128,又几好味同足料架㖞!!牛乳汤底有淡淡既奶味,不会过浓,仲好滑添,水准唔错,但是缺点就系不能突出肉类的味道。娃娃菜同埋冬菇索左个牛乳汤底,好正呀~~牛肉粒正正方方,

鹅肝多士$78

清远海南鸡饭油饭$78

娃娃菜同埋冬菇索左个牛乳汤底,好正呀~~

牛肉粒正正方方,仲有牛肉卷,受热平均,有好重牛肉味,同平时打边炉食开嘅牛肉超唔同。咬下去时,质感鲜嫩充满肉汁,肉汁在口内四溅,入口即溶,且无根唔韧,牛肉粒很高汁。。
亦有各大丸类,蟹籽丸、芝士丸和牛丸等,味道正正常常。
会有豉油和胡麻酱
友人则选了冻鲜奶咖啡$38,佢嘅评价都唔错,大大杯好抵饮。
榛子咖啡$38,大杯到差D饮唔晒,好抵饮。外观更吸引,有惊喜,就是估唔到会有拉花呀>_<

咖啡味香但是不会太苦涩,咖啡酸度不多,奶香也有,都算系几香滑,而榛子味适中,甜味适中。
我会用用平、靓、正三字来形容食物,水准为上上,定价亦合理,值得推介。

餐牌又唔少食物的图片,还有几样野食睇中左想下次试。