2018-04-01
港岛区名店林立,食肆更加系多不胜数。成日都觉得系港岛区食嘢系会比较贵,要揾到一间实惠啲又平靓正嘅真系有啲难度,难得今日有人请食饭,仲要平靓正—荟面馆正当下午茶时间,人客唔算多,环境清幽宁静,枱同枱之间唔会好迫,坐得好舒服。因为我贪心样样都想试嘅关系,所以我叫左个乳猪烧味六宝饭和清润雪耳炖木瓜..都只系$88,真系低食之选呀。六宝饭款款都好高水准,有叉烧,油鸡,乳猪,烧鹅,烧肉,叉烧够淋身又入味,半肥瘦啱啱好,肉嫩多汁,而且蜜糖嘅甜度都足够,乳猪皮脆肉嫩,脆卜卜入口松化。烧肉既皮都好脆,半肥胖瘦,肉质爽口,真系冇谂过,喺港岛区呢个价钱可以食到咁高水准嘅烧味。我朋友叫左个鼓油鸡肉饭😋正宗海南文昌鸡饭配眉豆鸡脚汤,个汤虽然系送既但胜在火〇侯十足,饮落同出面茶记例汤一啲都吾同,诚意十足,啱晒我呢啲少汤水嘅人;另外个文昌鸡饭睇落卖相都好普通但食落好香喔,鸡肉亦好嫩滑。鲜虾云吞足料靓虾包〇系入面鲜味十足,爽口弹牙,份量都好大嫁。点心方面:蟹籽烧卖皇,大大件,虽然佢卖相一般,但系你估佢唔到原来咁好食,好多蟹籽覆盖住粒烧卖,入边好多虾肉,入口爽口弹牙,而且佢嘅点心全部都系即叫即正,所以想到枱仲系热辣辣
我朋友叫左个鼓油鸡肉饭😋
点心方面:蟹籽烧卖皇,大大件,虽然佢卖相一般,但系你估佢唔到原来咁好食,好多蟹籽覆盖住粒烧卖,入边好多虾肉,入口爽口弹牙,而且佢嘅点心全部都系即叫即正,所以想到枱仲系热辣辣。
椰汁马豆糕,马豆好有嚼口,糕好滑,充满椰汁味,而且够晒冰冻
另外雪耳炖木瓜甜度啱啱好,作为饭后甜品,真系一流,好暖胃又养颜,正呀!