现时嘅素食餐厅除左标榜健康之外,斋菜款式国际化,例如,日式斋刺身、中式素食生炒骨、西式素食薄饼等等,都系新派素食之一,吸引左唔少年轻一族,让素食文化愈趋年轻化,近年好多餐厅都推岀素食自助餐,不过款式同种类未必多元化。不过,呢间位于铜锣湾嘅素一,有六十款菜式仼你食,星期一至五晚市$168,假日都只系$188,系我食过最多选择又平嘅素食自助餐。甫入餐厅,灯光火著、座位寛阔,有沙发椅提供,餐厅环境舒适,已经相比其他素食自助餐优胜一点!除左自助区嘅食物,每枱客人均有一碟素食咕噜骨,及每人一盅姬松茸冬虫花粟米炖汤。酸酸甜甜嘅冰镇咕噜骨,卖相同真嘅无差别,而冬虫草炖斋汤几鲜甜,第一次饮炖斋汤好似饮紧肉汤咁嘅味道。食完餐厅送嘅一𩠌一汤,就开始自助餐仼食啦!首先中式斋菜,有豆香味丰富嘅豆腐鱼入口即融、重口味嘅斋卤味、上海烤麸,还有各式各样嘅中式点心等等。而西式嘅斋菜,当然有我最爱嘅素菜薄饼啦,静系芝士,蕃茄,素火腿已经够晒惹味,仲有香草焗法包,清新开胃嘅杂菜沙律,及印度串烧。而令我最推荐嘅一定系日式素食,话晒香港人都系崇日份子,呢度嘅日式素食种类都比较多,啱晒香港人口味!素三文鱼、赤虾、鳗鱼各款都有寿

冰镇咕噜骨
姬松茸冬虫草炖汤

而令我最推荐嘅一定系日式素食,话晒香港人都系崇日份子,呢度嘅日式素食种类都比较多,啱晒香港人口味!素三文鱼、赤虾、鳗鱼各款都有寿司,炸蕃薯、南瓜、茄子等等,不同种类嘅天妇罗,和冷面汁乌冬。食完主食,最后一定要食返个紫薯挞同焦糖炖蛋,填满女人第二个胃!
2020-01-20
早餐