餐厅: 宜家家居餐廳及咖啡室
资讯:

2018-08-06 405 浏览
去到megabox可能大家都会发觉野食既选择真系唔系咁多,所以就造就左九龙湾ikea餐厅基本上系长期都咁多人。ikea餐厅好强调佢地来自瑞典,但系好老实讲,我又唔系太分得出ikea瑞典菜同普通西餐有咩好大既分别喇。不过本人就真系无去过瑞典,呢方面就再去过瑞典既朋友去评价啦。先讲环境其实都算系几舒服,楼底好高,坐位之间既距离都合理。ikea身为一家卖居家用品既公司,其实都投放左唔少心思入去。例如,有个位置可以比小朋友放电既地方,家长可以食住野咁睇小朋友玩。又例如呢度既灯系款式系特别多,装饰都系用ikea货品为主。可以讲,就算你食紧野都系佢地showroom里面咁。系呢度系采用全自助既形式,睇左menu就排队可以叫野食。而因为呢度系长期多人既关系,有时系觉得都几混乱。而当日有啲厅盘就有啲食物碎系上面,明显系清洁唔干净。香烤三文鱼柳 - 疑似无烤过既三文鱼,配以类似忌廉汁,蔬菜和薯容。首先个三文鱼就都几明显系好鞋口,但系唔干身。所以我觉得似系用水煮过头,而且三文鱼块里面除左三文鱼味之外就无其他味道。忌廉汁就有啲甜配个无味既三文鱼都可以。而蔬菜都应该无咩特别味道。薯容就不过不失,同平时食到既差

香烤三文鱼柳

香烤三文鱼柳 - 疑似无烤过既三文鱼,配以类似忌廉汁,蔬菜和薯容。首先个三文鱼就都几明显系好鞋口,但系唔干身。所以我觉得似系用水煮过头,而且三文鱼块里面除左三文鱼味之外就无其他味道。忌廉汁就有啲甜配个无味既三文鱼都可以。而蔬菜都应该无咩特别味道。薯容就不过不失,同平时食到既差不多。
蔬菜薯饼

蔬菜薯饼 - 薯饼味道方面都系类似系忌廉同薯仔既味道。口感方面,因为本身有少少煎过,有少少香口,间唔中仲食到少少西兰花既碎。个人就觉得几好味。
香草三文鱼沙律

香草三文鱼沙律 - 烟三文鱼,沙律菜配以香草酱。烟三文草如果就咁食就偏咸少少,如果落返柠檬汁就中和返啲咸味同提鲜就好味啲。沙律菜就略为少左少少,不过都好新鲜。香草酱本身系甜甜酸酸系出面系未食过,配系沙律系几好味。
肉丸

瑞典肉丸 - 比较肉味浓,而且都几香口。最重要既只系20蚊10粒,基本上大家黎到都会叫既菜式。
小食拼盘

小食拼盘 - 鸡翼,脆皮肠,薯角,粟米。鸡翼炸得太干身,薯角同脆皮肠几好味。

最后,因为呢度系自助式餐厅既关系,希望大家都可以食完野将用过既餐具放系收集处。等下一手食客可以用返张枱。
而如果你地系ikea餐厅食过好味既野,其实都可以去cashier后面既瑞典美食郎买返屋企食。我就见过薯饼,肉丸加肉丸汁,烟三文鱼,三文鱼排,连茄汁都有得卖,钟意就买返屋企煮黎食喇。
2018-08-05
蔬菜薯饼