2017-07-12
自从转工后,已经好耐无再踏足大角咀呢个地方,这日相约埋一班旧同事,再次重临旧地黎个re-union。一班大男人,对餐厅既选择其实好简单,最紧要够平,够地道,够好味,最后我都就从云云既餐厅中选佐呢间主打椰子鸡煲既餐厅。餐厅位于棕树街,可以话系奥运站,旺角站,和太子站既中间点,可以话唔方便,因为三个站行过去都唔算近,但又可以话几方便,因为三个站行过去,都不用10分钟。步入餐厅,果然够local,因为餐厅唔算系好卖弄装修,一般小炒店或者系茶餐厅格局既mix and match,而餐厅既客人也大多系街坊多,给人一种亲民的感觉,也可以预测得到唔会太贵。全店都系采用文昌走地鸡,贵为海南四大名菜之一,看到这个「商品说明」,已是一种品质的认证。火锅配料唔算贵,大部份材料都系约$50就可以拣到,一大班人食既话,叫多几款都唔会肉痛。除佐火锅外,主餐牌有其他既小菜可以拣,目测在场人士有好多人都会点一个椰子鸡锅当汤饮,再另外点小菜食,感觉不错,但系我地一班「佬」,都唔搅呢d花巧野啦,直接打边炉!酱汁配料选择唔算多,有辣椒,青柠,酱油,同埋比较特别既沙姜,呢个酱料package,可以话系同餐厅主打既椰子鸡系一个
酱汁配料选择唔算多,有辣椒,青柠,酱油,同埋比较特别既沙姜,呢个酱料package,可以话系同餐厅主打既椰子鸡系一个perfect match。
椰子鸡锅 (半只) $178
order完毕后,店员便会拿来半只鸡,老实说,看见这只「生」鸡,有点于心可忍既感觉,因为好快就要把它吃入肚了,令我唔系好敢正面望住佢,但这个「原只上」既做法,可以让客人安心,安心在于足料,order半只鸡,就会有半只,唔会先行放入汤,令人有「鸡太少」既错觉。
汤底有大量椰肉,椰子,同埋马啼,未饮已经估到唔会淡。
汤底煲滚后,店员就会为我地落鸡,熄火,再等3分钟后就食得。
鸡肉,我地感觉都系要熟食,所以对于3分钟就食得呢件事真系半信半疑,但系餐厅既然set得呢个时间,我地都不要问,只要信。
舀起鸡件一望,果然已经全熟,而且熟度系岩岩好,食到肉质特别嫩滑,不得不赞。
栗米 $26
栗米好大碟,而且每一件栗米都好甜,俾到surprise我地。
凤城水饺 $48
水饺唔系用现成既,而食餐厅自己包制既,皮做得够薄,而馅料亦都够多,好好味。
日本稻庭乌冬 $15
乌冬采用急冻日本稻庭乌冬,食到特别弹牙有口感,放落汤后尽吸精华特别好味。
娃娃菜 $26
蔬菜类同样地够大碟,呢个价钱真系连锁式火锅店都俾唔到你。
新鲜脆鲩腩 $75
脆鲩腩系我打边炉既最爱之一,鱼骨比较大条,所以容易处理,而啖啖肉既口感份外醒神。
椰皇 $33
饮品有多款选择,而我就拣佐清热既椰皇,细细个但系椰水极多。
餐厅加汤系用番椰子汤既,所以唔怕会变淡。
有时候,一班人食饭系要睇对手,再拣环境既,而呢度就绝对适合一大班佬啦!