2018-04-16
坚尼地城宜加得番一间酒楼, 可惜质素好一般, 但系2位老人家都系比较钟意饮下茶食番个包过下日晨, 而坚尼地城越开越多点心舖, 今次带佢地嚟试下其中一间好彩刚刚好唔洗等位, 坐低立即画完点心纸系到等食流沙奶皇包: 做得唔错, 皮薄得嚟又唔会裂开影响外观, 而且流沙馅做到几靓, 一撕开就流了出来, 食做阵唔好心急如果就会有机会烫亲烧卖: 饮茶必叫野食第二位,咬落口味道不错,虾胶同蟹子盖面,而下面猪肉部分唔会有一粒肥膏虾饺:饮茶必叫野食第一位,粒粒都好圆润,皮算做得唔厚,虾肉爽口,而且价钱非常抵食凤爪:老人家嘅最爱,分量唔少,凤爪下有芋头粒吸味蒸虾肠:略为有点失望,肠粉皮拉得相对上比较厚,而且一夹即散,唯一可取地方系入面虾大粒又爽口腊肠滑鸡蒸饭:滑鸡份量好多,味道不过不失咸水角: 一份有3粒,有老人家系到,叫店员为我地剪开,方便食。味道一般,食嘅时候会有痴牙情况出现舖头生意不错,不时有食客排队等位。价钱比起酒楼嘅点心嚟讲来得经济实惠。
好彩刚刚好唔洗等位, 坐低立即画完点心纸系到等食
凤爪:老人家嘅最爱,分量唔少,凤爪下有芋头粒吸味
腊肠滑鸡蒸饭:滑鸡份量好多,味道不过不失