2023-11-01
吉豚屋系一间日本著名连锁式吉列猪扒专门店,2012年由日本黎香港开分店亦都系我中学时期经常帮衬嘅一间铺头。 餐厅行简朴路线带少少日本风。而价钱都十分贴地,一份定食都系$70至$90不等,以呢个价钱系香港地可以食到一份日式定食已经算系十分实惠。今日中午黎到旺角通菜街分店,人流唔算好多,一入去就已经有位可以坐低。望完餐牌,即刻叫左一份定食慢慢品尝。 吉列猪扒定食 ($75) 一份定食除左主菜之外,仲会随餐有埋新鲜椰菜丝,豚肉野菜汤同白饭。食物一黎到,我以经俾大大嘅吉列猪扒吸引住,猪扒炸到金黄色食落香脆,唔会太干。隔离嘅椰菜丝加上胡麻酱,爽甜之中带一份芝麻香,特别好食。 豚肉野菜汤,有好多萝卜片同豚肉片,好觧甜。最后白饭用上日本米,为成餐饭画上完美嘅句号。 食完呢餐饭,令我中学时期嘅回亿全部返晒黎。
吉列猪扒定食 ($75)
食完呢餐饭,令我中学时期嘅回亿全部返晒黎。