餐厅: 茶泰 (新都會廣場)
资讯:

4天前 0 浏览
同朋友喺葵芳brunch,由朋友负责提议餐厅,佢㨂咗春水堂同茶泰,话两者的价格亲民,而我就负责2拣1。最后,拣咗茶泰,因0800-1130系早餐时段,$30-50已食到早餐,丰俭由人,仲有唔少早餐选项,反而春水堂冇早市,冇得对比。我第一次嚟茶泰食嘢,第一感觉系地方大,几开扬,有室内同半室外用餐区。我哋坐室外位置而用餐区位于商场内,同户外公园只有落地玻璃门之隔,可以享受一下间接的日光浴。对素食或追求健康的人士嚟讲,餐厅提供到一啲啱食的早餐。有营健康早餐:有烚蛋2只、无糖麦皮、香蕉同沙律菜,$37包餐饮。难得外食遇到咁健康同包含唔少原型食物的选项,喜出望外!烚蛋的鸡蛋属大号蛋,熟度刚好,鸡黄都几大只。香蕉刚熟,1条切4件,方便进食。沙律菜份量唔算多,质素一般,配胡麻酱,胜在健康。无糖麦皮系真•无糖,冇加炼奶,适合实践健康饮食的人,而麦皮份量唔算好多,应该唔会因食剩而浪费食物椰香咖啡:免费餐饮之一,唔需要加钱点选。呢款咖啡几有特色。上台时发觉呢度的热饮份量比一般茶记多,咖啡冇预先加糖,椰香味未知系嚟自椰奶定coconut creamer,但饮落的确带淡淡椰子味,唔加糖亦有风味鸡扒早餐:朋友自

对素食或追求健康的人士嚟讲,餐厅提供到一啲啱食的早餐。

鸡扒早餐:朋友自称食肉兽,要点一个多肉食而份量大的早餐。呢个餐包括厚多士1块、蒜蓉汁鸡扒、炒滑蛋、午餐肉同沙律。朋友话系$40+,作为brunch,佢份量足够有余,仲好抵食,同样系跟餐饮

整体嚟讲,餐厅阔落,坐得舒服:半室外用餐区能让人感受到被阳光照射的温暖,而室内用餐区的座位就较舒适。食物方面,食材新鲜,取价公道,毋须加一,冻饮则+$3。餐厅位于新都会广场,方便、易揾。非常推介!
2025-01-04
$40 (早餐)