2018-11-29 1228 浏览
住沙田朋友介绍,喺好运中心开咗间好似快餐店形式嘅泰菜,几抵食,今日过嚟探佢嘅时候,一于就食呢间啦!餐牌选择好多,海南鸡饭、冬阴功汤粉、小食都有。如果跟餐的话,可以加12蚊转特饮,全部都系五十多元左右,泰国菜来说真的不算贵。先在门口点餐买票,然后入厨房窗口交票。餐厅提供自助饮水机和杯,还有纸巾,看电子显示屏,按自己票号去取餐。三个大人加一个小朋友,点两个餐加小食,一齐share。泰式炒牛河$52河粉炒得好有镬气,好钟意佢有椰菜、萝卜丝、芥兰、蛋碎一齐炒,菜类爽口,增添口感,有蛋一齐炒,又更加香口,而且可粉好烟靭,唔会淋晒黐埋一旧,同埋份量都几多。冬阴功汤海南鸡金边粉$58天气凉凉地,食啲辣嘢暖胃。金边粉吸收咗冬阴功汤嘅酸辣味,仍然烟韧爽滑,好开胃。汤又不会太辣,酸度适中,净饮冬阴功汤,越饮越开心!海南鸡都几滑,有六块。金边粉虽然份量少啲,不过有炒牛河一齐食,三个人都觉得几够饱。其实最够饱嘅系呢碟泰式猪手,$88咁大碟肉份量唔算少,有六块, 炆得好淋好入味,如果卤水汁再多啲就更加好味!泰式虾饼$48,觉得呢个最抵食,因为其他泰国餐厅都要七十元左右。一碟有六块,点泰式酸辣酱一起吃,口感湿润啲

三个大人加一个小朋友,点两个餐加小食,一齐share。

泰式炒牛河$52

冬阴功汤海南鸡金边粉$58

其实最够饱嘅系呢碟泰式猪手,$88

一碟有六块,点泰式酸辣酱一起吃,口感湿润啲更加惹味。虾饼外层炸得好爽脆,里面虾滑非常爽口,好香虾肉味,推介!

食完香口嘢,要饮番杯龙眼冰清一清口腔,跟餐加12蚊一杯,都算抵饮。好大杯龙眼冰,味道清甜,又有龙眼肉食,龙眼肉的分量都几多,觉得这里是良心食店,收咁平嘅价钱,足料又大份。

三个大人加一个细路,已经食到好饱,埋单$270, 每人都系$90,抵食!
2018-11-29