2020-10-26
📍#鉄火堂📍#Tekka 🇭🇰香港旺角登打士街36号恒威商业中心地下1-2号舖🇭🇰Shop 1-2, G/F., Hanway Commercial Centre, 36 Dundas Street, Mong Kok, HK🌐旺角 🌐尖沙咀#MFJ旺角 #MFJ日本菜#MFJ_Mongkok #JapaneseFood人均消费: HKD77味道: 👅👅卖相: 👀👀👀👀价格: 💰💰💰💰环境: 🌹🌹🌹服务: 👨🏻👨🏻👨🏻性价比: ⭐️⭐️回头率: 位于旺角一间好细嘅日本餐厅,主打自选鱼生丼,仲有好多丼同寿司选择今次拣咗自选鱼生丼,4款$59,5款$69,可以加钱追加,试下系咪性价比高先🙈👎🏻自选5款鱼生丼🍱$69选择都有40款拣,另外有啲可以加钱追加丼的饭都可以拣白饭,寿司饭,或者加钱拣姜味饭,冬菇饭等等我拣咗5款加寿司饭:🔴蓝鳍吞拿鱼X2🟠剑鱼腩X2🟡鳗鱼X2🟢赤虾X2🔵三文鱼籽成个丼饭都好靓,份量唔算大碗,但一落真系麻麻😅吞拿鱼口感麻麻,又未到霉,但唔新鲜剑鱼腩算可以,鱼身软带少少脂肪,算可以鳗鱼叫系最好味,鱼身厚好烧得惹味赤虾系鯹㗎,好似放咗系室温好耐咁,鯹到好难入口🤮三文鱼籽都系鯹,
📍#Tekka
性价比: ⭐️⭐️
回头率:
👎🏻自选5款鱼生丼🍱$69
选择都有40款拣,另外有啲可以加钱追加
丼的饭都可以拣白饭,寿司饭,或者加钱拣姜味饭,冬菇饭等等
我拣咗5款加寿司饭:
🔴蓝鳍吞拿鱼X2
🟠剑鱼腩X2
🟡鳗鱼X2
🟢赤虾X2
🔵三文鱼籽
成个丼饭都好靓,份量唔算大碗,但一落真系麻麻😅
吞拿鱼口感麻麻,又未到霉,但唔新鲜
剑鱼腩算可以,鱼身软带少少脂肪,算可以
鳗鱼叫系最好味,鱼身厚好烧得惹味
赤虾系鯹㗎,好似放咗系室温好耐咁,鯹到好难入口🤮
三文鱼籽都系鯹,谂住连饭食都唔得🤦🏻♀️
个寿司饭系偏酸,有啲仲痴到一Pat Pat
完全食唔落😓
平系平,但都期待可以有少许水平,我真系本住唔可以浪费食物嘅心态食落去
希望佢其他嘢会好食好多🙈
#sashimi #japanesedon #don
#sashimidon
#mfoodjournal #instagfood #foodstagram #foodie #hkfoodie #fooddiary #foodblog #hkfoodblog #tastyfood #foodphotography #相机食先 #食好西 #吃货 #香港美食指南 #香港美食