2019-03-05
啱啱星期六去左Aeon感谢日,血拼前就去左医下个肚先。之前几次都系食附近一间嘅煎鱼日本料理餐厅,今日经过呢间铁板烧铺头见午市唔算多人有位坐,于是就拣左呢间黎试下。餐牌上有二人至四人套餐,亦有一人前套餐,仲有一啲散叫嘅铁板烧食材可以拣。我地为左快啲去血拼,就拣左个唔驶谂嘅海陆空二人套餐。首先黎左个汤同埋一碟冷盘前菜,今日嘅前菜系味附螺肉,汤就好餙,当系湿下个口就算,螺肉就得几旧,又系当系小食算啦!跟住师傅会喺你面前开始整你点左嘅菜式,第一样黎嘅系炒菜,炒得好好,唔会太咸太淋,系油左啲啫,铁板烧通常都系咁。🤦🏻♂️再黎就系蒜香薄荷烧蚝,蚝唔会系啖啖肉𠮶只,不过入口唔会有血腥味就算啦。跟住黎埋个黑椒炒牛肉片,普普通通咁,又系同个炒蚝差唔多,揾啲洋葱炒埋一碟咁,不过不失啦。最后黎埋个主菜,香煎龙脷鱼扒拼香煎脆皮鸡脾扒,两样都煎得香脆,不过味道就单调左啲。总括黎讲,味道算系咁,午市套餐黎讲不过不失,想填饱肚子系冇问题嘅。