2020-04-09
时代广场上面既大食代,餐厅真系多不胜数,你想要乜野国家既菜式都会揾到!不过今日同朋友都系想食乜 d 中式野,慢慢坐下,叹下茶倾下计咁,食个 lunch 咁,所以就拣左呢间 麒艺馆!个名够气势之余,门面都几 grand 架,不过就唔够位放上黎比大家睇了真系入到黎,其实成个环境都好舒服,因为装修设计一 d 都唔老土,可以讲话系得呢个地段,真系有返咁上下 feel 架,而且店内楼底又高,真系好有空间感架午市黎讲,宜家做紧少少优惠,经店员好好既服务态度招待及介绍之下,我地都拣左一个二人餐,本身优惠价折左系 $800 两位用,宜家有 恒生信用卡及用佢黎消费,就可以以 $600 尊享价享用呢个二人餐啦!前菜 : 无花菓极品黑叉烧伴水晶花胶冻第一道菜就已经 feel 到呢度既菜式系会好精致,有晒摆盘咁架,左边既极品黑叉烧及右边既水晶花胶冻分别各 4 粒,中间就系一 d 啫喱果冻条,甜甜地咁配埋水晶花胶冻一齐食既作为叉烧控既我,真系极推介呢个无花菓极品黑叉烧比大家,餐厅选用左波兰猪,所以猪味比较重,唔系一般普通我哋食开嘅中国内地猪重点黎了,由于餐厅老细喺番禺有一个10年嘅无花果种植场,所以除咗对于无花
前菜 : 无花菓极品黑叉烧伴水晶花胶冻
重点黎了,由于餐厅老细喺番禺有一个10年嘅无花果种植场,所以除咗对于无花果有品质保证,仲可以大量供应之余,真系非常新鲜,餐厅就用左呢一啲无花果来做一个酱汁,令到呢个叉烧嘅外层非常脆口得来,又甜甜地,虽然唔系好重无花果味,但就好易入口,感觉健康一啲,而且口感同味道都非常顶级
同为前菜的佢,本身应系 牛肉球 黎既,不过今日有少少调动,就转左呢个莲藕为主题既前菜,我觉得最正既系中间既脆炸莲藕片,做得靓之余,真系非常脆口又唔油腻,食落好似薯片咁架!
呢个就不得了啦,佢系 黄沙金巴虾窝巴,系套餐中海鲜的一环,成个卖相都几吸引,就算唔睇卖相,佢个味先正,一上枱,果阵香口既咸蛋味及鲜虾味已经扑晒出黎
如果唔系好知点食既话,可以将佢地分开黎食,可以先食下面既脆米饼,其实口感好似米通咁,不过当然脆得黎又易咬,有好香浓既咸蛋味,d咸蛋重带有少少粉状添架
之后再食埋呢只大虾,呢只虾就真系不得了喇,佢哋好细心咁样将啲虾壳已经剥开左,所以令你食起嚟啖啖肉,除咗虾肉新鲜爽口弹牙,另外仲有淡淡的咸蛋香味完全系你口腔入面,挥之不去,真心出色!
呢个系好足料,食起嚟绵绵的 花胶班片沙锅粥,呢个真系两人份量黎架渣,够晒大锅又抵食,就算连旁边既配料都唔马虎架,份量十足,有生菜丝,葱花粒及脆卜卜
哗系咪好靓咁呢,店员都好贴心咁会帮你换左d碗碟先继续食架,所以都好干净,食起嚟都开心d啦
真系足料架,当中既花胶同班腩片都系大大块,好鬼吸引架,花胶已经煮到林晒,但仍有口感,女士食既话就真系岩晒了,而班腩片就够晒滑了,肉感丰富,同呢个粥一齐食,真系好夹架,清清地,够晒健康
食甜品前重有最后一道菜,佢系 上汤竹笙扒翡翠,一道个名同卖相都觉得几靓既菜式,虽然其实都系普通野,但系就有种贵价嘅感觉,而且当中所用嘅菜心,都非常好味,就算系比较韧既菜茎部,都一咬就断㗎啦,真系够鲜甜又好食
最后就有呢个甜品做结尾,佢系 西藏雪胶莲子炖万寿果,成个名真系够晒吸引有睇头,每人一碗小炖盅,入面系非常足料嘅材料,除咗有黎自西藏既雪胶莲子,仲有非常鲜甜嘅万寿果,即系木瓜!
连我平时唔食木瓜嘅,都一下子食晒,确实真系非常清甜,食落非常滋润,做得好出色
总括而言,如果想坐得舒服,食一个有质素嘅中午餐,系开呢度附近嘅,其实真系可以试一试呢间,真系有质素㗎!