2018-01-11
平时好少去荔枝角食饭,虽然近我屋企,但始终系工厂区/office 区,通常一到晚上放工后就无咩人,附近餐厅都主打午市好早关门. 今次想黎呢间本来都惊佢会唔做晚市,所以double cfm 完先特登搭过黎试. 果然无令我失望,真系好食又抵order 2个main course, 先上左大啡菇汤,texture 稠身饮得出好足料,菇已经磨成蓉好香浓.附带2块餐包一片系butter garlic, 另一片系呢度独家制作sauce, mixed 左basil同pili nuts, 食落好像有点草青味,几特别.小食我地order 左莫沙尼拉芝士黑松露黑松露杂菌焗薯$58,black truffle 好香浓,出面薯皮香脆,中间好足料地满满都系炒香过杂菌,其实我个人更想留多d 薯仔肉haha1980风沙鸡翼&薯条$48,薯条无咩特别,不过量够多. 风沙鸡翼已拆做单骨所以食得方便,而且好够脆口. 不过以风沙鸡翼黎讲蒜香味不足,如果可以加多蒜粒再炸效果会更好全晚highlight起喜欢呢个蜂蜜烤慢煮去骨猪手$158,平时食炸猪手多,第一次食慢煮. 无传统做法咁重口味,反而带点蜂蜜香甜味,猪皮部分带点烟韧
全晚highlight起喜欢呢个蜂蜜烤慢煮去骨猪手$158,平时食炸猪手多,第一次食慢煮. 无传统做法咁重口味,反而带点蜂蜜香甜味,猪皮部分带点烟韧,中间肉软腍且湿润,一切即分开,正. 再来会想encore. 而一边厚切蕃茄片都唔系就咁切好就算,同样有用少量蜜糖煮过,所以食落带点香甜,好食。如果可以洒少少香草碎eg basil,会再加加分.
一份咁高水准main couse 先$158,真系好抵
另一个main couse order 左黑松露野菌大啡菇忌廉意粉,呢个相对失色。sauce blk truffle 唔够香浓,反而white cream sauce 主导. 味道亦偏淡左d. 而且可能芝士粉落得太多,sauce 好杰身,好似浆住咁,口感不太讨好.
上面大啡菇反而几好食,厚肉juicy, 切开大啡落一齐食,其juiny 厚肉菇会令口感好d, 不过始终菇得一旧.
main couse 包埋dessert.
dessert 系抹菜雪糕同lemon tart,两者都比想像中高质。lemon 好酸好fresh, tart 皮唔脆。matcha 雪糕抹菜味几香浓.
最后榴梿控既我仲order 左呢度signature D24大菠莲. 故名思义,系用左D24 猫山皇榴梿同菠萝包整成.
一入口就系满满榴梿甜蜜既香味,用左D24.其中香味榴梿控一定唔会陌生. 其味道口感因为呢个combination 更加丰富.
榴梿加左cream打成,所以比平时食落更加幼滑,而且texture 亦更creamy 更岩夹包. 中间夹住D24 榴梿雪糕,其榴梿香味完全被比下去,因为个榴梿cream 实在太rich. 配埋一齐食都好正
唔系第一次食菠萝包夹其他野,继华嫂以后好多餐厅都会利用菠萝包整,但试过有间用唔新鲜菠萝包,个皮腍哂劲难食. 唔脆既话仲咩要用菠萝包?情愿用番普通法包方包好过。所以原本都有d担心佢个包唔够新鲜. 好彩,个菠萝包皮仲keep 到香脆👍
不过留意番个包虽然好滋味,但一个食哂成个会几腻,同人share 最岩. 不过其实切唔开,会散哂cream 挤哂出黎. 所以最好都系一人一啖KO
整体环境几舒服,猪手同个大菠莲都好正,而且价钱唔贵,性价比好高