2017-10-07 146 浏览
屋企往年会自制冰皮月饼,今年因为屋企人太忙冇时间整, 我一路以为今年冇机会品尝啲款年度焦点甜品, 点知我细妹嘅补习老师竟然突意买了一大盒美心七星伴月冰皮月饼上嚟我屋企, 说是鼓励我阿妹畀心机做数学练习, 我细妹讲笑话, 学费先300蚊一个钟,竟然咁重礼, 真系受宠若惊😆💕讲番月饼,虽然冰皮味道都系咁,每年都没有太大新意, 但今年第一次食美心出品的夏威夷果仁黑芝麻冰皮月饼, 估唔到又有啲惊喜!夏威夷果仁碎唔算多,但黑芝麻味极浓!! 黑芝麻打磨得十分幼滑,食落唔会一粒粒, 充满黑芝麻粉的绿豆蓉在口中溶化,好像在食芝麻糊~杨枝甘露系咁多款中最大个嘅, 都有成只手掌心咁大, 不过味道普通, 都系想像中嘅杨枝甘露味啰。蓝莓二重奏都几好食嘅, 中间嘅蓝莓果酱都几香蓝莓味,不过有啲似食紧啫喱, 只味假假地。讲真啲个朱古力味就真系令人有啲失望, 一打开包装已经闻到一阵阵的朱古力香精味道, 食落去亦觉得个味道好假, 其实家真朱古力碎落去都唔系好贵啫...呢个打开有好浓嘅番石榴味, 馅料有少少酸酸地, 感觉几清新!不过总括嚟讲,要我畀二百几蚊食几旧冰皮月饼就觉得唔系好抵... 同样价钱我宁愿食haage

夏威夷果仁黑芝麻

杨枝甘露

蓝莓二重奏

士多啤梨朱古力脆脆

魔鬼脆脆

番石榴

不过总括嚟讲,要我畀二百几蚊食几旧冰皮月饼就觉得唔系好抵... 同样价钱我宁愿食haagen dazs雪糕😂
2017-10-07