2016-10-24 218 浏览
今日放工同同事去左奥海城既乐天客栈,呢度装潢算系几光鲜,非常洁净、舒适,黎到既时候我expectation都几高下。食物可点细、中、大份,人多人少都能照顾到,价钱列明清晰。即使系细份,其实份量都唔太细份,两三人食都绝对足够。每件只需$20,松软包底夹住大块厚切扣肉,猪腩肉入味而且有肉香,酱汁够晒浓郁,夹包食真系一流,加几块生菜仲可以无甘腻。呢道菜系其中一款店方推介既招牌菜,千其唔好以为豆腐就无咩特别,酱汁以菜甫、肉碎、冬菇等既材料煮制,铁板底仲有蒜香煎蛋,微辣而有蚝油香,非常惹味,味道既层次相当丰富。豆腐外脆内软,仲好幼滑,伴汁食饭确系一流。蒸肉饼虽然系家常小菜,但系去唔同餐厅都总系想试下唔同味道,总想货比三家,睇下同屋企既有咩唔同。肉饼幼滑,唔会太松散亦唔会太实,恰到好处,肉饼本身唔太咸,调味适中,但伴埋咸鱼黎食又几有风味。有肉饼又好难唔捞食饭,但系白饭又单调左少少,所以点左个扬州炒饭,但其实菜甫汁都好惹味好岩捞饭食。炒饭饭粒分明,用料充足,当然连质素都好似比一般餐厅高左一级,简单炒饭都整得几好食。
招牌扣肉包
菜香铁板豆腐