2024-04-02 288 浏览
呢日去完廖孖记买腐乳,就嚟到呢间平食两𩠌饭店医肚,两𩠌一饭,分别系南乳猪手及椒盐猪扒$33再加$2热饮奶茶,一共$35,起呢区算系平价,但抵唔抵食又系另一个问题。猪手一睇啲骨切得咁整齐就知系雪货,当然,咁嘅价钱,唔通会畀鲜货你食咩?品质系大路货,即系腍得嚟有啲爽,而唔系我喜欢嘅腍滑𠮶种,而且要焖到腍滑嘅话,长期保存亦系一个难题,所以收货。椒盐猪扒就系失望,失望嘅唔系因为佢唔脆唔够热,老实讲,呢啲煮定一大盘嘢,预咗佢放咗好耐,所以可以接受。失望嘅系佢连我呢个食得好小辣嘅人,都完全食唔到辣,呢个𩠌系要够脆,少少咸,少少辣先至叫好食,否则真系唔煮好过煮,唔食好过食。更差嘅系碗饭,烂到好似畀老人院嘅长者食咁,完全唔掂,我为免浪费食物,最终食埋佢。最正常算系杯奶茶,但佢啲糖系散装砂糖,而唔系依定惯常嘅包装糖,要用匙羹𢳂起落杯茶度,自从习惯咗用包装糖之后,就觉得呢啲散装糖唔衞生。$35,两𩠌一饭加热饮,价钱系平,但我宁愿畀多几蚊甚至10几廿蚊去食啲质素好啲嘅,所以呢餐会系我帮衬嘅第一餐亦系最后一餐,除非我失忆。