2020-09-13 220 浏览
位于湾仔嘅锋膳主打中上价嘅中式私房菜,一直都喺我嘅bucket list上面,近月仲喺长沙湾开咗一间子餐厅,主打平民扒餐,同样力推宫崎快乐猪,标榜唔加松肉粉同食粉去腌制肉类,令人食得安心。同一般扒房一样,扒餐价钱按照肉类嘅质素区分,不得不提用上宫崎快乐猪嘅吉列猪柳,只要廿蚊就享用到,的确系开心价。除咗扒餐之外,仲有唔少焗粉面饭、咖喱同茶餐厅小食可以选择,价钱合理。红白餐汤质素唔错,特别系罗宋汤,先生酷爱罗宋汤,但能够获赞并被佢饮清光嘅罗宋汤寥寥可数,我浅尝一啖,味道的确鲜浓。餐包微暖,付上室温牛油,中规中矩。嚟得当然要品尝一下餐厅主打嘅宫崎快乐猪,吉烈猪柳同叉烧同样用上宫崎快乐猪,我拣咗每日限定五十份嘅吉列猪柳,只需要廿蚊嘅吉列猪柳估唔到同样系以铁板上,倒上自选嘅洋葱汁,铁板吱吱作响,零舍吸引。厚切猪柳即叫即炸,入口肉质偏瘦有咬口,猪味鲜浓突出,非常推荐。先生就拣咗纽西兰羊架,一客三件,配上丰富嘅薯菜同蒜蓉汁,同样吸引。羊架八成熟,肉味香浓但唔膻,肥瘦适中,肉质弹牙而且唔韧,质素唔错。手打牛肉汉堡超级巨型同厚身,完全无办法一啖咬落去,两个人分享都绝对唔系问题。六安士嘅汉堡扒混合咗Aff

餐汤

餐包

餐包微暖,付上室温牛油,中规中矩。
吉列猪柳

芝士汉堡包

手打牛肉汉堡超级巨型同厚身,完全无办法一啖咬落去,两个人分享都绝对唔系问题。六安士嘅汉堡扒混合咗Affco牛柳、西冷同肉眼,加入沙律菜、蕃茄、洋葱、蛋、芝士同秘制酱汁,用烤到香喷喷嘅洋葱包夹住,色香味俱全。
芝士汉堡包

面包松软而且透住淡淡的洋葱香,汉堡扒肉汁丰富,咬落唔松散,反而带点咬口,牛肉味道香浓,加上大量配料同自家制酱汁减低腻滞感,非常有惊喜。
柠檬水
柠水无论冻热都有成四五片柠檬,非常足料。
餐厅嘅食物用料优质,制作用心,价钱亦比一般扒房相宜,特别系用上宫崎快乐猪嘅吉列猪柳,廿蚊就享用到质素咁好嘅美食,绝对超值。

吉列猪柳
柠檬水