肥肥家族爱食日本料理,当中最钟情o既当然非寿司莫属 。大肥爸爸要求高,最怕去到新餐厅往往举目无亲,所以揾到新地方XO仔都定必先打头阵,食过觉得好就跟店员师傅打好关系,之后先敢带佢去。最近细佬推荐大肥阅读OpenRice名寿司食评家香港武滕鹤荣先生所编写o既文章,大肥居然好似上咗瘾咁 ,成日都会话要跟住武滕兄去食好野,小肥上周六就立即安排大食会一试被获好评o既「舞鹤」。餐店位于铜锣湾闹市中一幢饮食商厦o既顶楼,由于当日大厦两部升降机其中一部故障,要上去o既众多食客都要排出街外,三十七度o既烈日当空真系唔系个个顶得顺架 ,小肥早到半小时都要等上十分钟,一点后到达o既七旬会友更要等上二十分钟,未食已引起大家鼓噪,有几个仲见有少少晕添,估计可能系轻微中暑 。(据悉,其实早一晚部升降机已停止运作,但抢救行动却要留待翌日早上繁忙时间进行,加上行后楼梯由高层离去又会令警钟误鸣,教人动弹不得 ,客观分析,业主好似有少少赶客啰!)占用全层面积o既「舞鹤」门面简单平实,布帘身后o既白墙凸起店名,入门前已觉其作风甚为低调。直入先由合起双手o既青蛙三宝代表欢迎。 望向左手边开扬o既寿司吧,即见
肥肥家族爱食日本料理,当中最钟情o既当然非寿司莫属
,客观分析,业主好似有少少赶客啰!)
直入先由合起双手o既青蛙三宝代表欢迎。
望向左手边开扬o既寿司吧,即见老板Andy师傅忙碌地为食客炮制美食
店内o既两间厢房都已坐有食客。大堂除咗有个可容纳十六人o既寿司吧之外,贴窗亦排有一列二人散座。
右边则有两张四至六人卡位,间隔宽敞,厚垫椅櫈都好舒适。
光顾o既客人大多都有预先订座,一入门口更会上前跟Andy师傅打招呼,睇黎餐店都系做熟客居多。
舞鹤」午市做套餐为主,餐牌合共有三页。
大食会全体都系寿司迷,订位时已指定要坐寿司吧,好明显大家都会清一色咁叫「自选寿司定食
定食八件十二件两款,前者$220 + 10%,后者$268+ 10%,两者均包有沙律、茶碗蒸、味噌汤、稻庭乌冬或荞麦面、及甜品,极之丰富。整个七月内,只要用餐时喺Facebook打咭,即可享有九折优惠,听落都觉得抵呀
与靓靓妈咪同姨妈食寿司,叫日本清酒饮已成指定动作,小肥就单凭面前o既酒瓶点选咗樽「锅岛三十六万石纯米吟酿」。
锅岛三十六万石纯米吟酿($680/720ml):酒品一反传统地以冰冻o既白酒杯上
,芬芳o既香气喺透明玻璃杯内回旋,慢慢细尝分外清新凉快。
锅岛三十六万石纯米吟酿
先上o既沙律酸甜醒胃,味噌汤味道都好正常。
沙律,味噌汤
喺最饿o既时候有小碗热辣辣o既茶碗蒸落肚,食落好似特别香滑甜美,会友们都好有同感地无一不赞
茶碗蒸
XO仔约亲人食饭都例必早到,除咗因为想饭前周围影相,最重要系要先向店员或店长道出各长辈们o既要求及喜好,例如大肥喺寿司吧度食寿司要续件上,小肥就要喺佢到步之前睇吓师傅能否作出特别安排,幸好幽默o既Andy师傅够灵活性,乜都就哂我地,当真令细佬感激不已
姜,wasabi
打响头炮o既金目鲷寿司鲜浓润泽
金目鲷寿司
三文鱼寿司丰厚甜美。
三文鱼寿司
油甘鱼寿司爽软油润。
油甘鱼寿司
吞拿鱼腩寿司柔嫩肥美
吞拿鱼腩寿司
葱吞拿鱼腩寿司清脆嫩口。
葱吞拿鱼腩寿司
晶莹剔透o既甘虾寿司幼滑爽甜。
甘虾寿司
火炙三文鱼寿司柔软滑溜。
火炙三文鱼寿司
火炙吞拿鱼腩寿司幼嫩肥润,香甜无比。
火炙吞拿鱼腩寿司
压轴o既碎葱杂锦鱼碎手卷清香嫩脆
碎葱杂锦鱼碎手卷
日本粟米($68/四件):大肥最爱生食北海道出品o既白色粟米,听到师傅话有生粟米食就立即叫咗两客,会友八人刚好每人一件。黄色o既生粟米应该同我地食开𠮶啲北海道白粟米唔同品种,因为食落虽然都好爽,不过就好似唔够清甜同多汁啰
日本粟米
套餐包有一小碗稻庭乌冬或荞麦面,可选热食或冻食。小肥碗热食稻庭乌冬烟韧弹牙,食完多件寿司更觉暖胃非常
热稻庭乌冬
是日甜品为透明o既黑糖啫喱,微甜轻巧,一啲都唔滞。
黑糖啫喱
跟餐原来仲有餐茶或咖啡,小肥就要咗杯热咖啡作结。
热咖啡
真系好多谢武滕兄于OpenRice度推介「舞鹤」,令XO仔同长辈们认识到Andy师傅,并于周六享用咗一顿价廉美味o既自选寿司午餐
。得知整个七月都可享有打咭九折优惠,大食会部份会员更开始筹备月内再临,为求一尝晚市每位$1,180/位o既厨师发办,希望到时唔洗再排到出街外等升降机啦。
题外话/补充资料: 环境分被扣明显系因为大厦升降机问题;卫生分被扣其实系因为男洗手间内空气唔得流通,颇热同局。
2016-07-16
用餐优惠