2024-06-08 189 浏览
正! 一直bookmark左呢间平民泰菜餐厅,今晚终于嚟左。晚饭时间都真系几多人,等位等左大约10分钟,好彩唔算等左好耐。最近学整生菜包,但试左几次都觉得唔似,今晚除左因为平民价钱嚟朝圣之外,就一心谂住嚟试真d肉碎,睇吓究竟争左d咩。想自己整生菜包,因为好怕食d劲酸、劲辣、或劲重香料果d,所以就想自己整,可以落少d调味,但整极都唔似。今晚迷题终于解开,bookmark呢度就系因为见过人家食评话呢度味道较清,果然,呢度嘅生菜包正正系我喜欢嘅味道,微酸、微辣,刚好可以开胃,刺激味蕾。原来呢度嘅肉碎唔只肉粒,仲有不少肥肉,可能就系因为咁提升左肉嘅香味;另外仲见到有唔少嘅干葱,当用新鲜生菜包住肉碎一齐食,味道确系更丰富、更惹味。除左生菜包之外,我地仲嗌左冬阴功、蒜蓉包、芒果糯米饭、椰汁三色冰。要左个细嘅冬阴功,我地两个唔大食嘅人都好够分,汤味香浓,汤料又多,最重要系唔会大酸大辣,呢间泰菜馆真系好啱我呢d怕酸怕辣,不过又钟意食泰菜嘅人。蒜蓉包脆卜卜,就算我地唔系即时食,沾上冬阴功汤一齐食都依然又咬口,蒜味浓郁。最最最最好味系芒果糯米饭,上枱时见到出晒烟,以为因为有热椰浆舖面嘅缘故,食落先知原来除

泰式肉碎生菜包

椰汁三色冰

泰色鲜虾冬阴功汤(小)

最最最最好味系芒果糯米饭,上枱时见到出晒烟,以为因为有热椰浆舖面嘅缘故,食落先知原来除左椰浆系热嘅之外,连糯米饭都系热腾腾嘅,配上甜度极高、微冻嘅芒果同食,冰火、香甜、软糯,真系好食到想自己食晒一整份。
芒果糯米饭

难怪舖头有人排队等位,此店值得一再回顾。
泰式肉碎生菜包
芒果糯米饭